HOS-ovci u Kninu uzvikivali "Za dom spremni", policija neće postupati

Vijesti 05. kol 201907:15 > 13:44
N1

Na današnji dan prije 24 godine oslobođena je gotovo petina okupiranog hrvatskog teritorija u vojno-redarstvenoj akciji Oluja, koja je trajala 84 sata.

13:44

Policija neće postupati prema HOS-ovcima zbog uzvika “Za dom spremni, jer su ga uzvikivali ispred spomenika braniteljima HOS-a i to je prema policiji – legalno, javila je naša reporterka Katarina Brečić.

12:49

Iz policije su rekli da do poziva N1 nisu dobili prijavu za uzvikivanje pozdrava “Za dom spremni”, iako je naša reporterka Ana Mlinarić na trgu vidjela policajca koji je snimao događaj, a snimali su i pred kninskom crkvom.

11:54

Policija je izvijestila da je u Kninu ove godine najmanje posjetitelja dosad, javlja naša reporterka Katarina Brečić.

11:26

Pripadnici HOS-a, predvođeni Markom Skejom, prošetali su Kninom i nekoliko puta uzviknuli pozdrav “Za dom spremni”, javila je naša reporterka Ana Mlinarić.

10:32

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac gostovao je u Novom danu povodom 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.

Više pročitajte OVDJE.

10:08

Pročitana su imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

9:43

Na kninskoj tvrđavi podignuta je zastava Republike Hrvatske uz intoniranje himne.

8:58

Svaki put kad sam ovdje, u hrvatskom kraljevskom gradu Kninu, prolaze me trnci, jer znam da je ovdje na današnji dan prije 24 godine uz krvave žrtve i nesebično davanje naših branitelja, liječnika, medicinskih sestara otvorena nova stranica povijesti našeg naroda, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u svom govoru u Kninu.

8:52

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u ponedjeljak je prilikom proslave obljetnice Oluje poručio kako danas “s osjećajem zajedništva, ponosa, i sreće slavimo povijesni uspjeh hrvatskog naroda.

Više pročitajte OVDJE.

8:34

Govor u Kninu održao je i premijer Andrej Plenković. Svima je čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 23. obljetnicu vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja.

Predsjedanje Europskom unijom premijer je posvetio hrvatskim braniteljima.

Ponaosob se zahvalio ministru obrane Damiru Krstičeviću, ministru branitelja Tomi Medvedu te ministru unutarnjih poslova, Davoru Božinoviću, za njihov doprinos.

“Odlučni smo u namjeri da što prije nabavimo višenamjenske borbene avione”, rekao je Plenković.

Prisjetio se i poginulog vojnika Josipa Briškog, koji je ubijen u terorističkom napadu u Afganistanu.

Više pročitajte OVDJE.

8:27

Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, održala je govor.

“Obvezuju nas naši mrtvi, nestali, oni koji ne mogu odgovoriti, da ih pronađemo i damo mir njihovim kostima”, rekla je.

Srbiji smo ponudili suradnju i otvorili vrata, a zauzvrat smo tražili samo istinu. Nismo je dobili, šute o našim nestalima, rekla je Alvir.

Više pročitajte OVDJE.

8:21

U Knin je stigao i državni vrh na čelu s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i premijerom Andrejem Plenkovićem.

Na proslavi su u predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković, kao i potpredsjednik Sabora, Milijan Brkić, ministar obrane Damir Krstičević, ministar branitelja Tomo Medved, ministar graditeljstva Predrag Štromar i drugi.

8:03

Program u Kninu započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te molitvom.

Zajednički vijenac položili su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković te predsjednica Zajednice udruga nestalih i poginulih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Polaganju vijenca prethodila je budnica ulicama Knina koju je svirao orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske. Također neposredno prije polaganja vijenaca Počasni postroj dao je prijavak predsjednici Republike i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga Grabar-Kitarović, koja je obavila smotru postroja.

8:02

Državni i vojni dužnosnici susreli su se na kninskom Trgu Ante Starčevića s obiteljima poginulih hrvatskih vojnika.

7:34

Predsjednički kandidat Zoran Milanović položit će vijence na Gradskom groblju Mirogoj u ponedjeljak, 5. kolovoza 2019. godine, u 10:00 sati, u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Vijence će položiti kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

7:18

Na stotine vojnika posljednjih je dana pripremalo Knin za 24. obljetnicu vojno redarstvene akcije kojom je oslobođena gotovo cijela Hrvatska.

“U pripremi organizacije sudjelovalo je oko 300 pripadnika HV-a i policije, a na proslavi će sudjelovati njih 1100”, pojašnjava Tihomir Kundid, general zapovjednik gardijske mehanizirane brigade.

Olujom je oslobođena gotovo petina okupiranog hrvatskog teritorija. Akcija je trajala 84 sata. U Knin, koji je do tada bio centar samoproglašene SAO Krajine, Hrvatska vojska ušla je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza 1995.

Više pročitajte OVDJE.

7:15

Ministar obrane Damir Krstičević na prijemu ratnih zapovjednika na kninskoj tvrđavi ustvrdio je da je Hrvatska vojska spremna na nove Oluje.

“Prije 24 godine hrabrošću i požrtvovnošću hrvatskih branitelja i mudrosti i vizionarskom vodstvu predsjednika FranjeTuđmana zadali smo završni udarc velikosrpskoj politici”, započeo je svoj govor na kninskoj tvrđavi ministar obrane Damir Krstičević.

Više pročitajte OVDJE.

7:00

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju je na Kninskoj tvrđavi istaknula kako je Oluja bila besprijekorno čista, oslobodilačka operacija Hrvastke vojske i policije.

Hrvatska predsjednica je to izjavila na Kninskoj tvrđavi u nedjelju navečer, u nazočnosti državnog vrha, gdje je priređeno primanje za ratne zapovjednike iz Domovinskog rata. “Oluju moramo objasniti onako kako je ona bila, besprijekorno čista, oslobodilačka operacija Hrvatske vojske i policije hrvastkog teritorija”, rekla je. Dodala je i kako je hrvatska diplomacija u Oluji odigrala svoju ulogu te podsjetiola kako se moglo učiniti i puno više.

Više pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

 Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomeniku hrvatske pobjede “Oluja 95” u Kninu je u ponedjeljak ujutro počelo Središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja.

VEZANE VIJESTI