Obilježen Svjetski dan zaštite okoliša

Vijesti 09. lip 202009:46 > 09:50
Promo

Svake godine 05. lipnja obilježava se Svjetski dan zaštite okoliša, u spomen na godišnjicu održavanja Konferencije o okolišu Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.), kada je prihvaćen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Obilježavanjem Svjetskog dana zaštite okoliša diljem svijeta želi se potaknuti svijest o okolišu i usmjeriti pozornost na glavne okolišne probleme, ali i omogućiti svima shvatiti svoju vlastitu ulogu i odgovornost u djelovanju i cilju održivog razvoja, na koji način smanjiti otpad te kako ga razvrstati odnosno reciklirati.

Većina zemalja i nevladine organizacije nastoje više naglašavati i zagovarati okolišnu politiku, potaknuti razmišljanje o odnosu prema prirodi i okolišu te odgovornost svih da svojim životnim stilom utječu na okoliš u kojem žive, pa Svjetski dan okoliša, upravo i povezuje sve sudionike kako bi ukazali na zajednička nastojanja svakog pojedinca ali i lokalne zajednice u očuvanju prirode i zdravog okoliša.

Obilježavajući ovaj dan, župan Božo Galić je u prirodnom ambijentu šume oko Lovačkog doma Stari Kunjevci predstavio projekte koji su u tijeku i koji se pripremaju a vezani uz zaštitu okoliša i očuvanju prirode i tom prigodom je rekao: “Tamo gdje živimo, trebamo i čuvati okoliš. Zaštita okoliša osobito nam je važna jer se želimo zdravo hraniti i zdravo živjeti. Za građane Vukovarsko-srijemske županije važna je pitka voda koju osiguravamo iz regionalnog vodoopskrbnog sustava Istočne Slavonije te možemo reći da je voda koja dolazi do nas kvalitetnija nego u ostatku Hrvatske. Isto tako brinemo se kao županija da se otpadne vode pročišćavaju da ne bi zagađivale naše rijeke i potoke te podzemne vode. Želja nam je očuvati bioraznolikost na području naše županije, o čemu struka vodi računa, da bi našu zemlju sačuvali za buduće generacije. Zato radimo prostorne planove, radimo Regionalni centar za gospodarenje otpadom, projekt očuvanja Otočkih virova da bi očuvali našu prirodu, biljni i životinjski svijet za ljude koji ovdje žive za buduće generacije.”

Predsjednik NO-o tvrtke EKOS d.o.o. Krešimir Raguž, govorio je nešto o projektu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom te je istaknuo: “Projekt Regionalnog centra za gospodarenjem otpadom provodi se na području Osječko-baranjske županije i Vukovarsko-srijemske županije. Te županije su osnivači tvrtke EKOS d.o.o. koja provodi i upravlja ovim projektom. Trenutno je u izradi studijska i projektno-tehnička dokumentacija za Regionalni centar. Vrijednost izrade dokumentacije je 15 milijuna kuna, od čega EU sufinancira 85% što iznosi 12,7 milijuna kuna, dok se ostalih 15% sufinancira iz Fonda za energetsku obnovu i učinkovitost u vrijednosti od 2,25 milijuna kuna. Kada Regionalni centar bude izgrađen sastojat će se od 8 pretovarnih stanica od kojih će 3 biti na području naše županije i to na lokacijama u Iloku, Županji i Starim Jankovcima. Nakon završetka dokumentacije koja se očekuje u srpnju 2021. godine, izrađivat će se prijava za sufinanciranje izgradnje Centra i opremanje Centra te se otprilike tijekom 2024. godine očekuje da bi Centar mogao krenuti sa probnim radom. Vrijednost Centra je otprilike 450 milijuna kuna. Nakon završetka izgradnje Centra u OBŽ i VSŽ očekujemo otvaranje 10-ak novih radnih mjesta.”

Ispred Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije, viši stručni savjetnik Mario Raguž, istaknuo je značenje obilježavanja današnjeg dana te je rekao: “Obilježavamo Svjetski dan zaštite okoliša, a tema ovogodišnjeg obilježavanja je bioraznolikost. To je posao kojim se mi bavimo kao Javna ustanova koja je nadležna za zaštitu okoliša na području Vukovarsko-srijemske županije. U tom smislu provodimo niz projekata koji su vezani i uz zaštitu prirode i uz zaštitu okoliša. Imali smo projekt prekograničnog karaktera koji smo provodili sa Republikom Srbijom, koji se odnosi na ispitivanje kvalitete vode. Projekt se odvijao na prostoru Tompojevačkih ritova u uvjetima intenzivne poljoprivredne proizvodnje i tu je baš ta tema zaštite okoliša bila interesantna zbog toga što je pokazivala koliko intenzivna poljoprivredna proizvodnja utječe na podzemnu i površinsku vodu koja se nalazi u tome obuhvatu, gdje se odvija intenzivna poljoprivredna proizvodnja. Naravno da je zaštita okoliša, koji je široki pojam, vezana uz zaštitu prirode neposredno i sam taj utjecaj se odnosi na biološku raznolikost na vrste, a nama su najvažniji one indikatorske, ciljne vrste koje su strogo zaštićene i to nam se pokazalo gdje je utjecaj na okoliš veći, odnosno gdje je veći antropogeni tj. ljudski otisak na okoliš da imamo smanjenje biološke raznolikosti što nam pokazuju indikatorske vrste. Imamo ih manje u onim prostorima gdje je okoliš u lošijem stanju, gdje su loši ekološki uvjeti.”

Za ocjenu stanja okoliša na području Vukovarsko-srijemske županije te koliko je zapravo velik taj utjecaj i koliko je toga ostalo očuvano, istaknuto je kako se može reći da je stanje zadovoljavajuće na prostoru cijele županije. Naravno, postoje dijelovi gdje je stanje lošije, ali i gdje je stanje bolje. Tamo gdje je intenzivna poljoprivredna proizvodnja postoje zagađenja sredstvima za zaštitu bilja i ostacima mineralnih gnojiva. Kad se govori o poljoprivrednim područjima, velik dio stanovništva u našoj županiji bavi se upravo poljoprivredom, a tu su i velike površine pod šumama. I tu postoje određene promjene u ekološkim uvjetima jer dolazi do velikih sječa u šumskom staništu i nema više starih šuma te nastaju mlađe šume na tim područjima, što također stvara otežanu situaciju u očuvanju bioraznolikosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.