“Brojke će sljedećih tjedana rasti, nadamo se da neće izmaknuti kontroli”

Vijesti 19. ruj 202116:19 > 16:25
Izvor: Oliver BUNIC / AFP, Ilustracija

Porast broja zaraženih iz tjedna u tjedan komentirala je epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Iva Pem Novosel.

“Nadamo se da se ne trebamo toliko brinuti, da brojevi neće rasti nekontrolirano. Već nekoliko tjedana uzastopno imamo trend porasta. Epidemiološka situacija se pogoršava, ali se nadamo da neće izmaknuti kontroli”, rekla je Iva Pem Novosel za HRT.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje je li porastao interes za cijepljenje, Pem Novosel je odgovorila:

“Očito je došlo do zasićenja, ljudi koji su se mislili cijepiti, cijepili su se, a imamo i onih koji se sada javljaju, samo što njihov broj nije velik.”

Očekuje da će se oni koji su se premišljali i kalkulirali, sada ipak odlučiti cijepiti.

“To bi bilo vrlo mudro. Cirkulacija virusa postoji. Broj novozaraženih sljedećih će tjedana rasti, samo se nadamo da neće preći prag od prošle godine, iako ne možemo biti sigurni s obzirom na to da je riječ o delta varijanti koja je zaraznija i brže se širi.”

Američka agencija za lijekove dala je preporuku da se treća doza da samo imunkompromitiranima i starijima. Pem Novosel ističe da je sličan stav i hrvatskih epidemiologa. Još se čeka odobrenje Europske agencije za lijekove.

“Planira se ta treća doza ponajprije uvesti za imunokompromitirane kod kojih se očekuje slabiji imunoloških odgovor i eventualno za ljude s ozbiljnijim kroničnim bolestima. U nekakvom razmatranju su i zdravstveni djelatnici, ali još nije donesena finalna odluka. Čekaju se preporuke europskih tijela. Vidimo da su se neke zemlje već odlučile i kreću iako nema čvrstih dokaza da je ta treća doza efikasna, naravno za imunokompromitirane to vrijedi”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar