Butković na N1 odgovorio Bauku: Hoće li prvi put glasovati za sebe?

Vijesti 25. svi 202312:39 0 komentara
N1

Oleg Butković, potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ministar prometa, gostovao je u Studiu uživo u kojem je govorio o poreznoj reformi i izmjenama izbornih jedinica. Odgovorio je na kritike oporbe, ali i SDP-ovom zastupniku Arsenu Bauku koji ga u Saboru tijekom izlaganja prozvao da je utjecao na to da Novi Vinodolski, odakle je ministar Butković, napokon bude u onoj izbornoj jedinici u kojoj je ministar nositelj HDZ-ove liste, što do sad nije bio slučaj.

Podsjetimo, zastupnik Arsen Bauk (SDP) u srijedu je prijedlog zakona o izbornim jedinicama, kojeg je Vlada formalno predstavila u četvrtak, nazvao Frankenštajnovim prijedlogom, dodavši da to posebno vrijedi za 7. izbornu jedinicu.

Ta jedinica, rekao je Bauk, počinje kod otoka Vira ide do Matulja i Kastva, a na istoku se proteže do Kutine, obuhvaća cijelu Liku i Karlovačku županiju.

U 8. izbornoj jedinici pojavio se Novi Vinodolski, a Matulji otišli u 7. jedinicu, to je tzv. Olegova zakrpa kako bi ministar Butković konačno mogao glasovati sam za sebe, jer ga je stranka uvijek slala u 8. jedinicu, izjavio je Bauk.

N1

“S Baukom, iako je član SDP-a, imam dobar odnos i znali smo se zafrkavati, ali mislim da je sad malo pretjerao”, rekao je ministar Butković.

“Ne radi se o nikakvim krpicama. Novi Vinodolski je dosad bio u 7. izbornoj jedinici i glasao je sa Zagrebom i to je bila jedna nelogičnost”, rekao je ministar Butković i dodao da su sad jedinice smislenije napravljene.

Podsjetio je da je uvijek nosio listu za 8. izbornu jedinicu i kako je posljednji put dobio četiri mandata što je nazvao povijesnim uspjehom HDZ-a u toj jedinici. Također smatra kako će zbog ulaganja kojeg je vlada napravila u gradovima i općinama te izborne jedinice HDZ sljedeći put osvojiti i bolji rezultat.

Rekao je da ne zna hoće li biti na listi.

“Morao bi biti na listi da bi mogao glasati za sebe. Mi još nismo razgovarali o tome gdje će tko bit i kako će liste izgledati. Još je rano za to”, rekao je Butković i dodao da ako na listi bude dobar kandidat da će njemu dati svoj preferencijalni glas.

Odgovorio je i na kritike oporbe da su se izborne jedinice mijenjale u HDZ-u i da se kroje kako to toj stranci odgovara Butković kaže da je bila radna skupina u HDZ-u koja je dala svoje prijedloge, ali da je kompletno sva logistika oko ovog prijedloga zakona logistika Ministarstva pravosuđa i uprave, odnosno vlade.

“Po postojećem modelu, donesenom 1999. godine HDZ je izgubio izbore 2000. godine i 2011. godine. Dakle uvijek kad je HDZ imao problema gubio je izbore i ništa vam ne može pomoći, ako niste pravi, ako niste odradili dobro mandat, biračima ponudili perspketivu, nikakve vam izborne jedinice ne mogu pomoći da pobjedite na izborima. Tako da oporba u startu ide s krivom pretpostavkom. Oni moraju raditi na sebi, ponuditi ljudima više, biti puno uvjerljiviji i ako budu takvi onda će pobijediti na izborima, a ja mislim da neće”, rekao je Butković.

Rekao je kako se po novom modelu zadržava 10 izbornih jedinica u kojima se bira 14 zastupnika te da 78 posto birača ostaje u istim izbornim jedinicama kako je bilo i na prošlim izborima.

“Dakle nema velikih promjena kako se najavljivalo. Nijedna izborna jedinica nema odstupanje veće od 3 posto, tako da smo zadovoljili sve ono što je bila preporuka Ustavnog suda”, rekao je ministar.

Također napomenuo je da je 14 županija ostalo u istim izbornim jedinicama kao i ranije, a da je Grad Zagreb zaokružen te da će sad biti u tri izborne jedinice umjesto dosadašnje četiri. Smatra kako je ovim modelom napravljeno sve na najbolji mogući način i da je zadovoljeno ono što je traženo od Ustavnog suda.

“A alternative koje daju oporbe, da se u Zagrebu bira 20 zastupnika, a u Slavoniji 12, kao da u Slavoniji građani vrijede manje, nemaju smisla”, rekao je Butković i dodao da je sve “zaista napravljeno dobro i korektno i da nikome ne ide nešto u prilog već su svi u toj utakmici jednaki”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!