Duboke anomalije hrvatskog turizma: Tko je obitelj, a tko dragi, nelegalni gost?

Vijesti 26. srp 202322:11 1 komentar

Nacrt novog Zakona o turizmu koji bi trebao lokalnim vlastima omogućiti upravljanje odredištem, primjerice i propisivanjem broja apratmana čime se teži tzv. održivom turizmu, pušten je na jednosmjesečno javno savjetovanje, a na snagu bi trebao stupiti 1. siječnja. Istodobno bi trebale početi vrijediti uredbe o cijenama zakupnine za turstičko zemljište čime bi napokon trebo biti riješen problem koji se vuče još od privatizacije.

Dobivamo prvi pravi Zakon o turizmu. Spremali su ga mjesecima u tišini. On će spasiti obalu od masovnosti. Gradovi i općine sami će planirati svoju budućnost.

“Nema više mogućnosti otvaranja još jednog apartmana, oni ovdje donose odluke na planu upravljanja gdje im jasno piše, na sljedeće četiri godine mogu donijeti odluku – nema izdavanja dozvola za smještaj u domaćinstvu”, istaknula je ministrica turizma Nikolina Brnjac.

Sami će se gradovi morati boriti da ih ne zaguše, da im jezgre ostanu sačuvane, da im stanovnici ne pobjegnu.

“Cilj je zadovoljno lokalno stanovništvo, da nemamo iseljavanja stanovništva iz stare gradske jezgre, da nemamo apartmanizaciju starih gradskih jezgri, znači to su jedni od glavnih ključnih ciljeva. I da nemamo devastaciju prostora”, dodaje Brnjac.

“Održivost prakticiramo oduvijek”

Čekajte, o čemu vi govorite, pita se mladi gradonačelnik Kastva, pa nama je to normalno.

“Kao grad bogate povijesti i kao grad koji je u blizini velikih turitsičkih mjesta, davno smo donijeli strategiju. Mi znamo da u krugu od 50 kilometara imamo milijun noćenja i mi ne dižemo smještajne kapacitete nego se usmjeravamo na izletnički turizam, da ti gosti koji su u ovoj regiji, tih pet-šest dana barem jedan ili dva dana dođu u Kastav. Ali to možemo već i sad”, otkriva nam gradonačelnik Kastva Matej Mostarac.

Kastav ima, primjerice, međunarodne festivale gitare i druga događanja, ali su dobro pazili da ne pretjeraju, da se ove uličice ne raspuknu.

“Kastav je ugodna periferija Opatijskoj rivijeri. Tu nema masovnog turizma niti prostora niti ima želju. Ona održivost o kojoj se toliko puno govori, to je nešto što mi zapravo prakticiramo oduvijek”, rekao je direktor TZ-a Kastva Saša Brusić.

Skuplje naknade? “Nametima smo došli do plafona”

Ima i hotel, luksuzni. Jedan od onih na koje Branko Bačić misli u novoj strategiji. Skuplje naknade za korištenje zemljišta, bit će novca za državu.

“Mi smo, ako vidite, našim pristupom predvidjeli da će to biti negdje oko 20 milijuna eura, ukupno, i zakupnina je prema našim podacima između dva do tri puta veća nego što su bili dužni hoteli i kampovi temeljem postojećeg zakona i koncesijske naknade”, istaknuo je potpredsjednik Vlade Bačić.

Bačić kaže da će naći fini balans između naknade i interesa hotelijera. Misli da će im biti prihvatljivo, da im neće biti uteg. I odmah dobiva odgovor.

“Mislim da smo s nametima došli do plafona, i podizanje nameta i bilo kakva poskupljenja će biti otegotno za turizam. Već sad je ta isplativost… S cijenama smo dosta visoko, a rentabilnost nam je niska, tako da će to biti vrlo škakljiva situacija”, priča nam hotelijer Nenad Kukurin.

Nema onog tko nije za održivost. Evo, i ta Opatija ispod Kastva. Uskoro će puknuti od novogradnji. Velik je strah domaćih.

“Zakon je tek predstavljen i treba ga detaljno proučiti. Svaku decentralizaciju pozdravljam, međutim, pitanje koliko mi reagiramo zakašnjelo. Apartmanizacija je nešto što nekontrolirano buja, što se ne kontrolira, inspekcijske službe slabo rade svoj posao”, kaže gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin.

I priznaje da doista ne zna tko iznajmljuje u svim tim stanovima, apartmanima. Tko je obitelj, a tko dragi, nelegalni gost?! I sad bi trebalo jednim potezom Ministarstva prebrisati duboko usađene anomalije…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare