Gardašević o izbornim jedinicama: Nije to stvar koja se riješava potezom olovke

Vijesti 16. svi 202318:07 0 komentara

“Za veliku izbornu reformu smo mogli napraviti veliku konvenciju, mi nemamo vremena. Mi radimo ono što je rekao Ustavni sud i to do rujna", rekao je premijer Andrej Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a u ponedjeljak odgovarajući na pismo 11 profesora Ustavnog prava koji su izrazili nezadovoljstvo vezano uz donošenje novog Zakona o izbornim jedinicama,

Poručio im je da će napraviti ono što im je rekao Ustavni sud i novi zakon će biti donesen u roku. Dodao je da će prijedlog novog Zakona o izbornim jedinicama biti gotov vrlo skoro nakon čega će biti poslan na javno savjetovanje u kojem će svi moći dati komentare. “Nakon toga će doći u Hrvatski sabor pred odbore te će proći prvo i drugo čitanje”, istaknuo je.

“Usvojit će se dovoljno na vrijeme prije redovitih parlamentarnih izbora i Ustavni sud će biti zadovoljan jer će specifična težina zastupnika koji se bira u pojedinoj izbornoj jedinici odgovarati plus ili minus pet posto ono što je demografska realnost Hrvatske”, istaknuo je.

“Politika je stvar za političare”

“Mislim da je to tema na koju se isto oporba nastoji ukrcati. Donijet ćemo zakon, malo ga moramo modificirati. Takva je demografska situacija, nitko za to nije kriv”, zaključio je Plenković.

Plenkoviću je odgovorio profesor Đorđe Gardašević, profesor na Katedri za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu.

“Premijer bi se trebao fokusirati na to što su stručnjaci rekli u stručnom pogledu, a ne na političke dimenzije. Glasovanje je bilo tajno pa ne vidim poriv da se vidi tko je kako glasovao. To je irelevantno. Treba se fokusirati na ono što stručnjaci kažu, stručno, znanstveno i profesionalno”, rekao je Gardašević.

“Politika je stvar za političare”, kaže Gardašević i dodaje da će oni, naravno, raditi po nekim svojim pravilima.

“To je zakonodavstvo koje se radi za rok trajanja na više godina, ne za jedan mandat Sabora. Otuda potreba da se o njemu očituju svi dionici u procesu, oporba i legitimna većina. Osim tog samog problema izbornih jedinica, imamo i problem s popisom birača, nesklad s popisom stanovništa”, objašnjava Gardašević i zaključuje da je zaista potrebno temi pristupiti na širi način i sveobuhvatno.

“Nije to stvar koja se može riješiti potezom olovke ili prekrajanjem na mapi izbornih jedinica”, zaključuje Gardašević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!