Plenković: Od 15 umrlih u dobi od 40 do 59 godina samo jedna osoba cijepljena

Vijesti 28. lis 202107:01 > 12:47 0 komentara
Marko Lukunic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade održao uvodni govor.

“Danas smo prešli 56 posto odrasle populacije cijepljene prvom dozom. I ovaj put još jednom pozivam sve naše sugrađane da se cijepe, one koji su primili dvije doze da prime i treću, one koji se nisu cijepili, da se cijepe”, rekao je Plenković.

VEZANE VIJESTI

Od 1000 hospitaliziranih u tjedan dana čak 75 posto nije bilo cijepljeno, rekao je Plenković, dodavši da je i među umrlim osobama ogroman postotak necijepljenih.

Još indikativniji podatak je da je od ljudi koji su preminuli u dobi između 40. i 59. godine, dakle od 15 preminulih samo jedna osoba je bila cijepljena. To je ozbiljan podatak, svatko tko je razuman mora vidjeti da je cijepljenje najbolji način da se zaštite. Zato molim sve da se cijepe, rekao je.

Spomenuo je i jučerašnji govor o godišnjem izvješću rada Vlade u Saboru, dotaknuvši se i povećanja minimalne plaće na 3.750 kuna. “Time će ona biti jednostavno pamtljiva, riječ je o 500 eura neto. Time prvi put podižemo minimalnu plaću na više od pedeset posto prosječne plaće. Prosječna neto plaća u kolovozu je bila 7.118 kuna, a medijalna je bila 6.014 kuna”, dodao je.

Druga važna točka je odluka o produljenju roka popisa stanovništva, rekao je Plenković, dodavši da zbog pandemije popisivači nailaze na poteškoće, pa je Vlada odlučila produljiti taj rok do 14. studenog, da bi se u miru dovršio popis po svim manjim mjestima u Hrvatskoj.

Osvrnuo se i na ukidanje viza za SAD, zahvalivši ministrima vanjskih i unutarnjih poslova, kao i cijeloj Vladi. “To je nešto što se radilo 30 godina. Hrvatskim državljanima sigurno će omogućiti i bolje gospodarske odnose i bolju trgovinsku raspravu”, rekao je Plenković.

Govorio je i o rebalansu proračuna.

Procjenjujemo da bi realni rast BDP-a u 2020. trebao biti 9 posto, čime se odmah vraćamo od onog pada BDP-a od prošle godine od 8 posto. To govori o žilavosti i snazi hrvatskog gospodarstva, rekao je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!