Plenković o rezoluciji UN-a: “Podsjetilo nas je na izjave od prije 30 godina…”

Vijesti 02. stu 202312:06 > 12:53 4 komentara
Davorin Visnjic/PIXSELL

U Zagrebu se u četvrtak u podne održava 260. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom je redu prijedlog izmjena i dopuna Obiteljskog zakona, prijedlog Zakona o lobiranju i izmjene i dopune Stečajnog zakona. Predsjednik Vlade Andrej Plenković je održao uvodni govor.

“Jučer smo obilježili blagdan Svih sveti, danas je Dušni dan, prisjećamo se i svih hrvatski branitelja i svih koji nisu s nama”, započeo je predsjednik Vlade.

Osvrnuo se i na nove podatke DZS-a. “Inflacija usporila na 5,8 posto na godišnjoj razini. Cijene energije na mjesečnoj i godišnjoj razini bilježe pad, a zabilježen je i pad cijena hrana, pića i duhana i zasigurno je na to utjecao i peti Vladin paket.”

Osvrnuo se i na eurosamit, na kojem se govorilo o ruskoj invaziji i nezakonitim migracijama. Dodao je da je imao i niz blateralnih sastanaka. “Jedna od ključnih tema Europskog vijeća bilo je stanje na Bliskom istoku gdje smo usvojili zaključke, snažno osudili Hamasov teroristički napad na Izrael i donijeli niz zaključaka uz poštivanje humantiranog prava i dostavu humanitarne pomoći u Gazu.”

Razgovaralo se i o odnosima Srbije i Kosova, dodao je Plenković.

Osvrnuo se i na rezoluciju UN-a. “Riječ je o rezoluciju Opće skupštine UN-a koja nema obvezujući karakter, RH je bila protiv jer smatramo da nije primjereno da se usvaja rezulociju u kojoj se ne osuđuje Hamasov teroristički napad na Izrael. To nas je podsjetilo i na izjave prije 30-ak godina kad se govorilo da se zna tko je agresor pa ga ne treba imenovati.”

Hrvatska nije ni neutralna ni nesvrstana nego treba zauzimati principijelne stavove te ničim nije ugrožena Hrvatska, naveo je premijer.

Govoreći o situaciji s hrvatskim državljanima koji se nalaze u Pojasu Gaze, Plenković je naveo da ih je 15 prešlo u Egipat.

“Ispunili smo dodatne kriterije te će nam do kraja mjeseca komisija uplatiti novih 700 milijuna eura čime smo dosad ispunili 104 od 104 reforme indikatora i Hrvatska će tako doći do uplaćenih 2,9 milijardi eura”, rekao je o provedbi NPOO-a. “Brojna ulaganja će ići na financiranje dječjih vrtića, škola, obnovu od potresa…”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare