Poljoprivrednik za kojeg EPPO tvrdi da je lažirao potpis kćeri zbog EU novca, na sudu sve negira

Crna kronika 23. svi 202421:39 0 komentara
Unsplash / ILUSTRACIJA

Uglednom poljoprivredniku iz okolice Sunje Josipu Mačku na Županijskom sudu u Zagrebu počelo je suđenje zbog optužbi za subvencijsku prijevaru i krivotvorenje isprava. Danas je potvrdio da nije kriv.

EPPO u optužnici protiv njega tvrdi da je između 2018. i 2021. godine u ime OPG-a podnio dva zahtjeva za dobivanje bespovratnih sredstava iz hrvatskog Programa za ruralni razvoj.

Detalji optužnice

Izgledalo je, navodi se u optužnici, da je obje prijave podnesene hrvatskoj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala njegova kći, koja je bila i upisana kao vlasnica OPG-a. Međutim EPPO navodi da je istragom utvrđeno kako je poljoprivrednikova kćer već u vrijeme podnošenja zahtjeva bila napustila Hrvatsku te da više nije bila uključena u djelatnost OPG-a.

Prijava je ipak prihvaćena, te je, tvrdi EPPO, njegov OPG zbog statusa ‘mladi poljoprivrednik’ što ga je imala njegova kćer, dobio dodatnih 121.764 eura poticaja.

U optužnici je pojašnjeno da su ova bespovratna sredstva dodjeljivana kao potpora ulaganjima u poljoprivredna gospodarstva, a sufinancirana su iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) Unije po stopi od 85 posto, te Državnog proračuna Republike Hrvatske po stopi od 15 posto.

Za subvencijsku prijevaru prijeti mu do deset godina zatvora, dok za krivotvorenje isprava može biti osuđen na maksimalno tri godine zatvora.

“Kćer aktivno sudjelovala u radu OPG-a”

EPPO je danas predložio da se pročita sva dokumentacija koja se nalazi u spisu, a obrana traži da se na sudu ponovno ispitaju svi svjedoci, među kojima je i kćer čiji je potpis Mačak navodno lažirao. Na taj način želi dokazati da je kćer aktivno sudjelovala u radu OPG-a, a njezin otac obavljao je dio poslova uz njezinu suglasnost. Drugim riječima, želi uvjeriti sud da nije bilo lažiranja potpisa, već je otac to napravio po nalogu kćeri.

Sudsko vijeće prihvatilo je prijedlog obrane pa će Mačkova bivša supruga i dvije kćeri biti ispitane na nastavku suđenja u srpnju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!