Tanta: Domovinski pokret je usisivač za sve desnije od HDZ-a

Vijesti 22. srp 202117:41 > 20:06 0 komentara

Komunikacijski stručnjak Petar Tanta u Newsroomu je komentirao dvije velike teme koje su se istaknule ovaj tjedan - ostavku Miroslava Škore na mjesto predsjednika Domovinskog pokreta te problem s brojem cijepljenih u Hrvatskoj.

Škoro – uspješan političar

“Možemo reći da je Miroslav Škoro uspješan političar jer je ušao s nulom, a izašao je s priličnim brojem vijećnika i zastupnika u Saboru”, rekao je Petar Tanta i dodao:

VEZANE VIJESTI

“Kad gledamo njegove kampanje, to su bile izrazito personalizirane kampanje u kojima je u središtu bio Škoro i onda akteri oko njega. Zato ova priča još više začuđuje i postavlja pitanja. Pokušao sam analizirati kako je to napravio. Svi šalju pomirbene tonove, a one je zapravo poslao prije dva dana priopćenje i više se nije javljao na telefon. S druge strane njegova sestra ima drugu priču, da to nije prihvaćeno u stranci itd. Ovo otvara pitanje što se zapravo dogodilo jer moglo se to napraviti na suptilniji način. Odaje se dojam da unutar stranke postoje trzavice. U idućih par dana ćemo tek vidjeti što je.”

Tanta ističe da je u govorima na predsjedničkim i parlamentarnim izborima Škoro govorio “nećemo vas ostaviti”, “tek krećemo”, “razvijamo se” i sad je naglo otišao.

Komentirajući eventualne nasljednike Tanta je rekao da je prerano za prognoze:

“Trebamo vidjeti idućih mjesec dana tko će se nametnuti kao osoba koja će predstavljati Domovinski pokret. Svi oni su zatečeni situacijom i ne mislim da netko kalkulira. Indikativna je inicijativa Karoline Vidović Krišto koja je najavila osnivanje stranke i tu vidimo potencijalno iskorištavanje kao što je Škoro nakon smrti Milana Bandića ušao u izbore, tako je gđa Krišto nakon njegova odlaska odlučila napraviti stranku. Najavila je prije ostavke, ali u Sabor je ušla zbog Domovinskog pokreta i Škore i indikativno je da se to događa taj dan kad je on najavio da odlazi. To su isti glasači, to je poruka glasačima – ‘možete doći k meni’, no ne znam koliko će to uspjeti.”

“Domovinski pokret je usisivač za sve desnije od HDZ-a, tu su se pozicionirali i kad vidimo koliki broj zastupnika imaju u Saboru, respektabilna je to stranka, ne možemo to zanemriti”, dodao je Tanta.

Već se počelo spominjati ime Ivana Penave kao Škorinog nasljednika, no Tanta ne vjeruje da on ima želje prijeći na nacionalnu razinu. “Ne vjerujem da Penava ima afiniteta prijeći na nacionalnu politiku i postati lider pokreta. On je osnovao svoju stranku vezanu uz Vukovarsko-srijemsku županiju, gradonačelnik je, ima glasače, ne vjerujem da ima očekivanja preuzeti nešto iako ga neke struje guraju tamo. Mislim da je ograničen u svom prostoru i da nema afiniteta prelaziti dalje. Njegov fokus je na Vukovaru”, kaže Tanta.

Kampanja za cijepljenje stiže prekasno

“Trebalo je to ranije napraviti”, kaže Tanta o kampanji cijepljenja i dodaje:

VEZANA VIJEST

“Ako usporedimo kampanju s političkim kampanjama, onda vidimo da je puno elemenata izostalo, nije napravljeno istraživanje, a trebalo je. Obraćate se ljudima koji se nisu cijepili ili su u dvojbi da razbijete njihove predrasude. Ako ne ponude odgovor, nego kažu – cijepi se, to može izazvati revolt. Kampanja je trebala ići u više valova s odgovorom na pojedinu problematiku.”

Problem su i antikampanje, ističe:

“Puno je problema unutar samog procesa cijepljenja. Postoje određeni političari koji vode kampanju protiv cijepljenja i imaj dobar doseg. Neki od njih sjede u Europskom parlamentu i putem digitalnih kanala šalju jake poruke i dopiru do velikog broja ljudi. S tim se nitko ne bavi. Kaić je dao zabavan intervju i takve komunikacije treba biti više, ali treba ljudima odgovoriti na pitanja koja ih muče. Za dobru kampanju nikad nije prekasno. Ljudi će ići na godišnji, ali će čitati novine, gledati TV, društvene mreže…”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!