TNT donosi matematički izračun najboljih izbornih jedinica

Vijesti 27. svi 202317:01 0 komentara
N1

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama podijelio je političku scenu, no stručnjaci s područja ustavnog prava i politologije uglavnom su unisoni u ocjeni kako predloženi model ne poštuje do kraja zahtjev Ustavnog suda da izborne jedinice trebaju u najvećoj mogućoj mjeri poštivati granice županija.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama podijelio je političku scenu, no stručnjaci s područja ustavnog prava i politologije uglavnom su unisoni u ocjeni kako predloženi model ne poštuje do kraja zahtjev Ustavnog suda da izborne jedinice trebaju u najvećoj mogućoj mjeri poštivati granice županija.

Zanimljiv prijedlog stiže od stručnjaka matematičara – s Odjela za matematiku Sveučilišta u Osijeku. Oni su uporabom više egzaktnih matematičkih modela napravili čak dva prijedloga izbornih jedinica koje bi poštivale zahtjeve Ustavnog suda za jednakom težinom glasa i poštivanjem granica županija.

Gost Točke na tjedan je Kristian Sabo, pročelnik Odjela za matematiku Sveučilišta u Osijeku. 

Uvjeti ustavnog suda o demokratskim izbornim jedinicama koji bi poštivali i težinu biračkog glasa i granice županija – očito se ne mogu do kraja ispoštovati u sustavu s 10 izbornih jedinica. HDZ-ova vlada ipak se odlučila baš na takav model koji je predstavljen u četvrtak. Nije razrješena niti dilema oko vjerodostojnosti registra birača koji broji pola milijuna birača više nego li po popisu – imamo punoljetnih stanovnika.

Na temu izbornih jedinca sučeljavamo predstavnike HDZ-a i SDP-a, Damira Habijana i Joška Klisovića.

Zbog ukidanja prireza ovih se dana puno raspravlja o imovini jedinica lokalne samouprave. A portal Ošto Hrvatska pozabavio se u svom novom projektu Detektor imovine – imovinom lokalnih čelnika. I ako će sada morati muku mučiti jer im vlada oduzima proračunski suficit, zbog toga što i sami imaju suficit u nekretninama – pa i onim neprijavljenim – ne trebaju puno brinuti. Donosimo prikaz glavnog nalaza novinara portala Oštro o tome koji su župani sakrili nekretnine, koji sui h krivo prijavili, koji još čekaju legalizaciju te koji imaju najviše nekretnina.

O važnom aspektu porezne reforme – onom koji zadire u mirovinski sustav – razgovarali smo za Točku na tjedan s jednim od naših najvećih stručnjaka po tom pitanju – profesorom Željkom Garačom s Ekonomskog fakulteta u Splitu.

Je li Vučić nakon burnog prosvjednog vikenda slabiji ili jači? Uživo smo u Beogradu, s reporterkom N1 Anom Novaković analiziramo situaciju nakon još jednog velikog građanskog skupa “Srbija protiv nasilja” i Vučićevog kontraskupa I povlačenja sa čela vladajučeg SNS-a.

Turska bira predsjednika, s drugog kruga predsjedničkih izbora na kojima Turci biraju između Recepa Tayyipa Erdogana i izazivača Kemala Kilicdaroglua – izvještava i izbornu situaciju analizira Amir Krivošija. 

U Zagrebu je na Greencajt festival sudjelovala supredsjedateljica Kluba zelenih Terry Reintke. S ikonom europskih Zelenih ali i #MeToo pokreta u Europi za Točku na tjedan razgovarala je Mila Moralić.

Aktualne teme tjedna analiziraju Goran Penić (Jutarnji list) I Mladen Sirovica (HRT). 

Točka na tjedan s Natašom Božić, nedjelja od 9 do 12 sati samo na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!