Trobonjača: Omikron ima potencijal da bude visoko prenosiv ili imunoevazivan

Vijesti 29. stu 202112:55 > 17:43
zlatko trobonjača
Izvor: N1

Imunolog Zlatko Trobonjača u N1 Studiju uživo komentirao je koliko je opasna nova varijanta koronavirusa nazvana omikron. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da će se ova varijanta "međunarodno proširiti i predstavlja vrlo visoki globalni rizik".

Kaže da se novi soj treba pratiti. “Postoji mogućnost da taj soj predstavlja jednu veću opasnost, ali to je sada samo na razini mogućnosti. Ne postaje nikakve informacije koje bi nas mogle posebno zabrinjavati. Kada pratimo te njegove mutacije – a ima masu mutacija u odnosu na druge sojeve – on je kombinacija mutacija koje nalazimo u različitim drugim opasnim sojevima koji su se pratili.”

“Omikron ima i 20-ak novih mutacija”

Naglasio je da omikron ima 15-ak mutacija koje dijeli s drugim sojevima, ali da “ima i 20-ak novih mutacija za koje ne znamo čemu služe”.

“On ima neki potencijal da bude visoko prenosiv ili imunoevazivan, s obzirom na mutacije koje nosi, ali hoće li se to tako u praksi pokazati, to ćemo tek vidjeti”, dodao je Trobonjača.

VEZANE VIJESTI

Rekao je da postoje podaci iz Južne Afrike koji pokazuju da je omikron više prenosiv nego delta soj, no ističe da još ne znamo zasigurno je li imunoevazivan.

“Važna je i jedna treća kategorija virusa u ovoj epidemiji, a to je koliku težinu bolesti koju on izaziva. Prvi podaci koje smo dobili pokazuju da on ne izaziva neku težu kliničku sliku, dapače, da izaziva blažu kliničku sliku u kojoj dominiraju izraziti umor i glavobolja”, objansio je imunolog.

“Znamo da je blaža klinička slika u evolucijskom interesu i moguće da je taj virus evolucijski unaprijeđen na taj način da možda se i više prenosi, možda je donekle imunoevazivan, ali ako izaziva blažu kliničku sliku, to bi za nas bilo od koristi”, dodao je Trobonjača.

No, naglasio je da ipak treba biti oprezan u projeckijama i da treba vidjeti što će biti ako zarazi starije ili bolesne osobe.

“Ako virus uđe u određenu populaciju, a ta populacija u Južnoj Africi je slabo procijepljena i vjerojatno velik postotak mlađe populacije nije cijepljen te ako crpite podatke samo iz te populacije, oni mogu jako zavarati”, pojasnio je.

“Covid-potvrde mogu djelovati protuepidemijski”

Trobonjača je komentirao i koliko će biti zahtjevno modificirati postojeće cjepivo da pomogne u borbi protiv novog soja.

VEZANE VIJESTI

“To neće biti zahtjevno, radi se samo o sintezi nove glasničke mRNA koja će biti prilagođena novoj strukturi S-proteina.”

“Virus vjerojatno jest imunoevazivan s obzirom na broj mutacija i značajno promijenjen S-protein u odnosu na ostale sojeve, ali u kojoj mjeri je imunoevazivan – to je veliko pitanje”, dodao je.

Komentirao je i proširenu upotrebu covid-potvrda. “Covid-potvrde mogu djelovati protuepidemijski jer smanjuju kretanje ljudi i okupljanje. Ako imate manje okupljanje, tada imate i manje širenje virusa.”

Imunolog je komentirao i kolika je vjerojatnost da se cijepljena osoba zarazi i nekom drugom prenese bolest. “Ovisno o protoku vremena od cijepljenja. Ako je to mjesec i pol ili dva mjeseca, onda je to sigurno 20 puta manje. Cijepljenja osoba će sigurno imati 20 puta manju šansu prenijeti virus na neku drugu osobu nego necijepljena. Ako se radi o devet ili deset mjeseci nakon cijepljenja, onda je veća šansa da se ta osoba sama inficira i prenese virus zbog činjenice da se protokom vremena gube antitijela.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar