Ovih šest stvari stomatolog zna o vama čim otvorite usta

Lifestyle 05. lis 202212:22
Izvor: Pexels / Photo by Anna Shvets

I dok su vama karijes, kamenac i naslage na zubima glavna preokupacija kada odlazite na redovnu kontrolu kod stomatologa, on vidi stvari koje uopće nemaju veze sa zubima. Naime, s obzirom na to da su usta prozor u cijeli organizam, stomatolog ima uvid u vaše cjelokupno zdravstveno stanje, a evo i kako.

1. Trudni ste

Povećanje progesterona tijekom trudnoće olakšava rast bakterija koje uzrokuju gingivitis, a istraživanja pokazuju da će gotovo 40 posto žena razviti trudnički gingivitis. Neke trudnice također mogu osjetiti crvenu kvržicu na desnima, koja se naziva trudnički tumor ili piogeni granulom, prenosi Index.

2. Grizete nokte

Čak i bez direktnog pogleda na vaše prste, stomatolog može otkriti jeste li rob ove ružne navike. Znakovi koji ukazuju na grickanje noktiju su mala oštećenja i pukotine na zubima, ali i istrošenost zubi koji su izloženi konstantnom pritisku, kažu stomatolozi. Zubi u nekim slučajevima mogu postati i nejednaki.

3. Jeste li kao dijete sisali palac

Ako ste sisali palčeve ili prste nakon sedme godine, možda ste razvili značajne promjene u zagrizu i položaju zuba. Stomatolozi mogu vidjeti znakove poput izbočenih prednjih zubi, što može utjecati na rast i razvoj dječje čeljusti, ali i govorne obrasce. Nasreću, to se može ispraviti ortodontskim tretmanima, prije svega nošenjem aparatića za zube.

4. Imate li kakva kronična oboljenja

Loš zadah ne mora biti samo znak loše higijene, već i kroničnih oboljenja. Stomatolozi mogu razlikovati tipove zadaha pa tako “voćni” mirisi mogu ukazivati na dijabetes koji nije pod kontrolom ili na određeni tip prehrane koji ne odgovara organizmu, dok “riblji” miris može ukazivati na probleme s bubrezima ili jetrom.

5. Patite li od poremećaja u prehrani

Mnogi stomatolozi tvrde da pri samo jednom pogledu u vašu usnu šupljinu mogu vidjeti bolujete li od poremećaja u prehrani. Naime, neka stanja poput bulimije ostavljaju vidljive posljedice na zubima koje nijednom stomatologu ne mogu promaknuti. Vidljiva je erozija s unutarnje strane zuba koja dovodi do nastanka karijesa. Isto tako, ako se erozija pojavljuje na zubima koji su dublje u vilici, to može biti indicija refluksa, ali i korištenja antidepresiva koji smanjuju količinu sline u ustima.

6. Pretjerujete sa zaslađenim ili gaziranim pićima

Možda ste okrhnuli zub zbog sasvim drugog razloga, ali postoji indikacija koja ukazuje na to zašto su vaši zubi slabi i podložni kvarenju. Gazirana pića i druga slatka pića mogu s vremenom omekšati zube, tvrde stomatolozi. Slično tome, energetska pića, koja su nešto kiselija od bezalkoholnih, mogu nanijeti više štete vašoj zubnoj caklini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar