Petrol želi veće marže: Ministrova ponuda stavlja nas u još nepovoljniji položaj

Ekonomija 28. pro 202212:06 1 komentar
N1

Uprava Petrola održala je konferenciju za medije na temu vladinih mjera regulacije cijena goriva, zbog kojih će danas od 12 do 13 sati biti zatvorena i njihova prodajna mjesta kao znak prosvjeda.

Naime, Petrol Hrvatska tvrdi da su od 7. veljače 2022. godine, otkad su u Republici Hrvatskoj regulirane maloprodajne cijene naftnih derivata, prisiljeni “prodavati naftne derivate s negativnom maržom.”

Procjenjuju da šteta koju je njihova kompanija pretrpjela u 2022. iznosi 45,6 milijuna eura.

“Ako bi nastavili s istim modelom regulacije, šteta bih se popela na 68 milijuna eura u 2023. godini, što ukupno čini 114 milijuna eura”, poručili su iz Petrola, tvrtke koja u Hrvatskoj broji 202 benzinske postaje i više od 2.200 zaposlenika.

VEZANA VIJEST

Iz ministarstva su pak ranije poručili da Vlada čini sve kako bi zaštitila standard građana u vrijeme kada naftne kompanije ostvaruju rekordne profite zbog rata u Ukrajini i špekulacija na tržištu, a ministar Davor Filipović je dodao danas da je Petrol imao veliku investiciju te da su sad u situaciji da se to ne vraća tempom kojim su zamislili.

“Nećemo dopustiti nikome, pa ni Petrolu, da duboko gura ruku u džep sugrađana u vremenima teške krize nego ćemo raditi sve da zaštitimo građane i gospodarstvo”, kazao je ministar Filipović.

Međutim, članovi Uprave Petrola tvrde da je je trenutna regulacija neodrživa te zahtjevaju rješenja.

“Prva namjera je da mirnim putem dogovorimo s državom neki okvir koji će biti prihvatljiv i za nas i za državu. Rješenje koje bi Petrolu bilo prihvatljivo je da dogovorimo maržu koja će biti održiva i za Petrol i za državu kako bismo mogli nastaviti poslovanje kao što smo poslovali i prije godinu dana”, kazala je na konferenciji za medije predsjednica Uprave Petrol Hrvatska Simona Kostrevc.

“Ministar je na stol stavio određenu ponudu. Međutim, mi smo mu obrazložili da su nabavni uvjeti višestruko veći u odnosu na to povećanje i da nas to povećanje stavlja u još nepovoljniji položaj. Išli bismo još dodatno u negativan rezultat”, kazao je član Petrolove uprave Niko Knez.

Na dodatno pitanje kakva je konkretno bila ponuda, Knez je odgovorio da će možda o tome više ministar reći.

Ministar Davor Filipović danas je vezano uz ponudu oko marži kazao da je Uprava Petrola bila upoznata s planom Vlade da marže vrate na 75 lipa, koliko su iznosile i u lipnju.

“Svi u krizi moraju snositi dio tereta. Smatramo da se marže mogu vratiti na razinu iz šestog mjeseca. 75 lipa je u Sloveniji, u čemu je problem? Zašto nisu zatvorili pumpe u Sloveniji? Na to pitanje nisam dobio odgovor jutros”, rekao je ministar.

Istovremeno, Petrol prijeti da bi mogli prekinuti opskrbu hrvatskog tržišta naftnim derivatima.

“Vjerujemo da ćemo zajedno dogovoriti uvjete za održivo poslovanje i da neće doći do nestašice goriva i poremećaja u opskrbi hrvatskog tržišta naftnim derivatima. U suprotnom, Petrol d.o.o. dostavit će prijedlog za mirno rješenje spora pred Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, a u slučaju neuspješnog mirnog rješenja spora, podnijet ćemo odštetni zahtjev za osiguranje svoje pravne i financijske pozicije. Budući da su poremećaji na tržištu toliki da ono ne funkcionira, pitanje učinaka propisa i državnih potpora bit će upućeno i Europskoj komisiji”, zaključuju iz Petrola.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare