Piletić poručuje: Nipošto ne podižite cijene domova za starije

Biznis 30. ruj 202213:061 komentar
N1

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić pozvao je u petak jedinice lokalne samouprave da ne podižu cijene usluga domova za starije budući da ih je Vlada iz kategorije poslovnog sektora prebacila u rang kućanstava kada je riječ o cijeni struje.

Jesenskim paketom pomoći Vlade regulirana je cijena električne energije i to je poruka svim osnivačima, jedinicama lokalne samouprave i županijama da nipošto ne idu u povećanje cijena smještaja u domovima za starije i nemoćne iz razloga što smo im fiskalnom decentralizacijom omogućili i dodatna sredstva, a sada i ovom odlukom, da više ne budu u kategoriji poslovnog sektora i da njihova cijena struje bude na razini kućanstava, poručio je u Saboru Piletić, osvrćući se na najave da će nekih domovi podignuti cijene usluga i do 20 posto.

vezana vijest

Piletić je naglasio kako je im je Vlada intervencijom pomogla smanjiti rashode po pitanju cijene energenata, na koje su upravo i dobivali najviše prigovora i apele za pomoć.

Usto, dodao je, već od 1. siječnja će biti novi model izračuna cijena socijalnih usluga koje pružaju domovi da se trošak ne prelije na krajnje korisnike domova.

Na pitanje misli li da je lako biti umirovljenik u Hrvatskoj, podsjetio je da je Vlada 2019. povećala model usklađivanja mirovina, a da je od 2016. prosječna mirovina porasla za gotovo 30 posto. Uveden je dodatni staž za svako rođeno ili posvojeno dijete što, kaže, također pridonosi povećanju mirovine za dodatnih dva posto po djetetu, a u uvedeni su i jednokratni dodaci u ovoj energetskoj krizi te covid i inflatorni dodaci.

Kada je riječ o izmjenama Zakona o radu, najvažnijim smatra novo reguliranje rada na određeno vrijeme, kao i rada od kuće, odnosno na daljinu, izvan prostorija poslodavca.

”Želimo u ovim okolnostima, kada zaista imamo potražnju na tržištu rada, smanjiti broj ugovora na određeno, limitirati broj uzastopnih ugovora na određeno na maksimalno tri u tri godine”, rekao je te napomenuo da Hrvatska još uvijek ima velik postotak prekarnih ugovora o radu.

To su, dodao je, oni kratkotrajni na nekoliko mjeseci i upravo kroz zakonsku izmjenu želimo onemogućiti takvu vrstu ugovora i smanjiti na minimalno. “Mi imamo četiri puta više takvih ugovora od europskog prosjeka”, naglasio je ministar.

Piletić je u Saboru sudjelovao na tematskoj sjednici Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo na temu “Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba – 1. listopada”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram. 

Komentari

Vaš komentar