Podravkinoj tvornici Kalnik odobreno 19,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Biznis 07. lip 202116:19
Podravka
Marijan Susenj/PIXSELL, Ilustracija

Podravkinoj tvornici Kalnik odobreno je 19,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava za ulaganje u modernizaciju proizvodnje, objavili su u ponedjeljak iz Podravke.

Podravkinoj tvornici Kalnik, kako se navodi, svečano je uručen ugovor o sufinanciranju projekta pod nazivom “Ulaganje u modernizaciju pogona za preradu voća i povrća, nove tehnologije i nove proizvode tvornice Kalnik“.

Tom projektu, ukupno vrijednom 40,65 milijuna kuna, Ministarstvo poljoprivrede, prema odluci Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, odobrilo je 19,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Riječ je o projektu koji je prijavljen na natječaj iz Programa ruralnog razvoja 2014. − 2020., za provedbu mjere M.4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima.

Projekt su sufinancirale Europska unija iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i Republika Hrvatska iz mjere 4.2.1. Programa ruralnog razvoja.

Ugovor o sufinanciranju predsjednici Uprave Podravke Martini Dalić uručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, navodi se u priopćenju.

Investicijsko ulaganje odnosi se na nabavu nove opreme, i to na liniju za prihvat, preradu i aseptičko punjenje voća, nabavu dodatnih vakuumskih kotlova s pripremom kako bi se osigurali dodatni kapaciteti proizvodnje te zamjenu i modernizaciju postojeće opreme za pakiranje.

Investicija također uključuje građevinske radove na rekonstrukciji i sanaciji skladišnih prostora koji će se prenamijeniti u proizvodni prostor.

Iz Podravke napominju kako će sve to pozitivno utjecati na kvalitetu sirovine te omogućiti proizvodnju novog asortimana proizvoda.

Ovim investicijskim ulaganjem, kako navode, uvode se novi proizvodi – džemovi, marmelade, ekstra džemovi, pekmez od šljiva, nove vrste ajvara, povrtni namazi, voćni namazi, voćna punila i proizvodi pakirani u takozvanu squeeze ambalažu.

Dio investicija u tvornici Kalnik vezan je uz postizanje ekonomije volumena u proizvodnji kondimenata i voćnih namaza, čime će se povećati cjenovna konkurentnost Podravkinih proizvoda, na domaćem, ali i na međunarodnim tržištima, ističu iz Podravke napominjući da se drugi dio investicija odnosi na uvođenje novih pakiranja i ambalaže.

Iz Podravke ističu kako će u sljedećem koraku investicije omogućiti pokretanje i novog inovacijskog ciklusa.

Mogućnosti sufinanciranja razvojnih projekata iz EU fondova od velike su važnosti za Podravku jer znatno pridonose kapitalnim ulaganjima, a ponajviše u smislu bržeg povrata na inicijalno ulaganje, kao i doprinosa očuvanju okoliša, navodi se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.