Umirovljenici hitno žele veće mirovine, ministar Piletić kaže da je u pitanju “čudna situacija”

Pixabay / Ilustracija

Ministar Marin Piletić nazvao je 'čudnom situacijom' peticiju Sindikata umirovljenika Hrvatske kojom zahtijevaju hitno povećanje mirovina, istaknuvši da je Nacionalno vijeće za umirovljenike već prije dva mjeseca Vladi uputilo zaključak za izmjene zakona o mirovinskom osiguranju.

Iz Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) u utorak je najavljeno potpisivanje peticije “Veće mirovine odmah!”, kojom, uz ostalo, traže novi model usklađivanja mirovina, hitno povećanje mirovina,  tzv. 13 mirovinu.

“Peticija se organizira i potpisi prikupljaju kada jedna od strana odbija suradnju ili ne želi udovoljiti ovoj drugoj koja pokreće peticiju. Ovo je vrlo čudna situacija”, komentirao je u četvrtak ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u izjavi nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Dodao je da to dolazi dva mjeseca nakon što su na Nacionalnom vijeću za umirovljenike uputili Vladi zaključak da se krene u izmjene zakona o mirovinskom osiguranju, gdje su definirali da se izmijeni stopa usklađivanja, veća stopa za povoljni indeks.

“Potom smo rekli da želimo definirati trajni godišnji dodatak ili 13. mirovina, koju će vezati uz godine staža, s obzirom da i OECD traži od Hrvatske da svim mogućim aktivnim mjerama poveća prosječno trajanje mirovinskog staža”, naglasio je Piletić.

Podsjetio je prethodno što je sve dosad učinjeno za veće mirovine.

“I ova posljednja stopa usklađivanja mirovina 4,19 posto na sve one prethodne od 8, 5 i 6 posto, zapravo govori koliko je ova Vlada putem odluka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) povećala plaće samo indeksacijom”, rekao je. Dodao je da s ovom novom stopom usklađivanja, prosječnu hrvatsku mirovinu s 557 eura dižu na razinu od 580.

Poziv Istarskoj županiji 

Ministar Piletić pozvao je u četvrtak Istarsku županiju da revidira  odluku o poskupljenju domova za umirovljenike, i kada Vlada povećava sredstva koje daje županijama, trošak ne prelijevaju na korisnike.

“Pozivam Istarsku županiju da revidira svoju odluku i da trošak, u situaciji kada Vlada povećava sredstva koje daje županijama, kao osnivačima domova,  (…) i u situaciji kada, poreznom reformom, prosječna plaća raste, a samim time i porez na dohodak jedinicama lokalne samouprave – da taj trošak ne prelijevaju na svoje korisnike domova za starije”, kazao je Piletić na upite novinara.

Vlada je, ističe, želeći prevenirati poskupljenje domova za najstarije sugrađane povećala fiskalni kapacitet poreznim izmjenama.

Za ovu godinu povećana su decentralizirane sredstva i prebacuju se županijama upravo za funkcioniranje domova za starije dodatnih 5 posto.

Ministar Piletić podsjetio je da su na sastancima sa županijama najavili kako će i za sve korisnike koji su na smještaju temeljem rješenja Hrvatskog zavoda za socijalni rad, tijekom ove godine dodatno povećati sredstva, kako bi upravo i sama ta cijena koju Ministarstvo plaća, omogućila da ne povisuju svoju tržišnu cijenu koju naplaćuju korisnicima domova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!