Objavljena lista najboljih vozača na svijetu, pogledajte gdje se nalaze Hrvati

Auto 14. velj 202311:56 1 komentar
Pexels

Compare the Market, stručnjaci za osiguranje automobila, objavili su listu od 50 zemalja u kojima su najbolji i najgori vozači. Među kriterijima su bili svijest o prometu, opasnosti u prometu, kvaliteta cesta i vožnja u alkoholiziranom stanju.

Tko je najbolji?

Čak osam od 10 zemalja koje se smatraju najsigurnijima za vožnju nalaze se u Europi, ali, zanimljivo, na vrhu ljestvice ipak nije europska zemlja.

Naime, stručnjaci smatraju da se najbolji vozači nalaze u Japanu. Razina alkohola u krvi kod vozača u ovoj zemlji iznosi 0,03 g/dl, a Japan se po kvaliteti svojih cesta nalazi na četvrtom mjestu. To znači da su sigurne ne samo za vozače, nego i za pješake.

Nakon Japana, na ljestvici top 10 zemalja najboljih za vožnju su redom: Nizozemska, Norveška, Estonija, Švedska, Austrija, ŠVicarska, Španjolska, Singapur i Portugal.

A gdje je Hrvatska?

Naša se zemlja, kao što možete vidjeti, ne nalazi u top 10 zemalja. A ni u top 20. Hrvatska je, naime, po kvaliteti svojih cesta na 22. mjestu. Stručnjaci kažu da Hrvatska ima osam smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika, a granicu alkohola u krvi od 0,05 g/dl.

Od zemalja u susjedstvu, bolje od nas su Slovenija i Mađarska, koje se nalaze na 16. i 17. mjestu. Iza nas su Srbija, koja je na 27. mjestu, Italija, koja je na 37., i BiH, koja se nalazi na 38. mjestu.

Tko je najgori?

Zemlja koja ima najgore vozače na svijetu je Tajland, koji ima 32 smrtna slučaja na 100.000 stanovnika. Iza Tajlanda je Peru, potom Libanon, Indija i Malezija.

Cijelu tablicu pogledajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare