Ljuske od jaja u vrtu: Pomažu rastu biljaka i kod puževa, evo kako to efikasno napraviti

Lifestyle 20. velj 202413:29 0 komentara
PIxabay / Ilustracija

Ljuske od jaja iznimno su bogate kalcijem koji je svakoj biljci potreban za rast, a odlične su i za tjeranje puževa i drugih sličnih štetnika iz vrta. Ljuske od jaja u vrtu se mogu primijeniti na nekoliko jednostavnih načina.

Ljuska kokošjeg jajeta sadrži otprilike 96 posto kalcijevog karbonata što je jedan od osnovnih nutrijenata za rast i razvoj biljaka.

Biljke iz tla kalcij upijaju prilično brzo pa su ljuske jaja idealan dodatak zemlji kako bi cvijeće, povrće ili voćke dobili potrebne hranjive tvari.

Također, kalcij ublažava kiselost tla što je idealno jer većina biljaka zapravo voli tlo s niskom razinom kiselosti.

Kako staviti ljuske od jaja u vrt?

Nedostatak kalcija na biljkama, osobito na povrću, često se manifestira kroz vršnu trulež, odnosno truljenje ploda odozdo.

Kako bi se vršna trulež spriječila, važno je tlo obogatiti kalcijem, a to je najlakše učiniti dodatkom ljuski od jaja.

Ljuske od jaja u vrt možete dodati na nekoliko načina:

– namakanje ljuski od jaja u vodi

– sijanje biljaka u ljuske od jaja

– dodavanje ljuski od jaja u humus

– sipanje ljuski od jaja izravno u vrt

PIxabay / Ilustracija

1. Namakanje ljuski od jaja u vodi

Za ovaj postupak jednostavno prokuhajte tri litre vode, maknite vodu s vatre i dodajte očišćene i suhe ljuske jaja koje ste prethodno izmrvili.

Ostavite vodu da odstoji preko noći ili 24 sata, procijedite vodu i to je to. Svoje biljke ovom vodom zalijevajte jednom tjedno.

Također, ovu tekućinu možete čuvati na sobnoj temperaturi nekoliko dana.

2. Sijanje biljaka u ljuske od jaja

Ako želite da vaše biljke od samih početaka dobiju optimalnu količinu nutrijenata, možete ih odmah posijati u ljuske od jaja.

Kako biste to napravili, polovice ljuski dobro operite i osušite pa na dnu ljuske iglom probijte malu rupu (kako bi voda mogla oticati).

Ljuske potom napunite zemljom, dodajte sjemenje, blago zalijte i čekajte da biljka počne rasti.

Kada biljka bude dovoljno velika da ju posadite u vrt, to učinite i to zajedno s ljuskom koja će biljci nastaviti davati potrebne nutrijente.

3. Dodavanje ljuski od jaja u humus

Ako za svoj vrt radite vlastiti humus, ljuske od jaja bit će mu odličan dodatak. Kao što je već rečeno, one su odličan izvor kalcija, a u nešto manjim količinama sadrže magnezij, fosfor, natrij i željezo.

Stoga, nakon što ste iskoristili jaje, ljusku samo bacite na hrpu na kojoj se radi humus i sve ostalo prepustite prirodnim procesima.

4. Sipanje ljuski od jaja izravno u vrt

Osim već ranije navedenih načina, ljuske od jaja možete i izmrviti te ih posipati izravno u vrt na stazice i oko samih biljaka.

Ovo je odličan postupak kojim, na prirodan način, možete iz svog vrta otjerati neželjene goste poput puževa.

Naime, ljuske od jaja su oštre poput stakla pa se puževi (s obzirom na to da gmižu), po njima vrlo teško kreću čak i ako se i najmanja ljuskica zalijepi za njih.

Zaključak

Ljuske od jaja odličan su dodatak vrtu jer će tlo obogatiti kalcijem koji je svakoj biljci potreban za pravilan rast i razvoj te kvalitetne plodove.

Ljuske od jaja u vrt možete dodati izravno, možete ih namakati u vodi pa biljke zalijevati tom vodom, staviti ih u humus, a u njih možete i posijati sjeme.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!