Neće vas zasititi: Ove namirnice učinit će vas još gladnijima!

Lifestyle 16. velj 202321:55 0 komentara
Unsplash

Nekoliko zalogaja hrane može "aktivirati" dijelove vašeg mozga i crijeva koji potiču vašu glad za još, kaže dr. Belinda Lennerz, endokrinologinja i istraživačica u Bostonskoj dječjoj bolnici i Harvard Medical School.

“Pogled, miris ili okus neke hrane potaknut će odgovor na hranu u glavi”, objašnjava ona, dodajući da se to odnosi na različite crijevne procese koji se uključuju kada vaše tijelo vjeruje da je obrok na putu. U isto vrijeme, gutanje nekoliko zalogaja hrane pokreće želju da se konzumira više kako bi se ponovili ili održali osjećaji nagrađivanja koje je vaš mozak iskusio kada ste pojeli čips ili bananu.

Činjenica je da će vam jedenje male porcije bilo čega – pogotovo ako ste blizu vremena za obrok – vjerojatno povećati apetit, a ne ublažiti ga. No dr. Belinda Lennerz i drugi stručnjaci kažu da će neka hrana više povećati apetit nego druga, piše Time.

Čips, krekeri i kruh

Čips od krumpira je prototip “prerađenih ugljikohidrata”. Isto vrijedi i za rafinirani bijeli ili pšenični kruh, krekere i druge grickalice na bazi žitarica. Kad progutate rafinirane ugljikohidrate, razina šećera u krvi raste.

“Reakcija tijela na to je oslobađanje velike količine inzulina kako bi se normalizirao šećer u krvi”, kaže Lennerz.

Inzulin taj šećer u krvi, energiju koju vaše tijelo dobiva iz hrane, sprema u “skladište”, kaže dr. David Ludwig, profesor nutricionizma na Harvardu.

Budući da je ta energija sada zaključana, vaša glad za hranom se povećava. Ludwig kaže da je glavni krivac u restoranima košara s kruhom jer naglo podiže razinu šećera u krvi, pa vam tako i diže apetit i tjera vas da pojedete više hrane. Čak i brzo probavljivo tropsko voće poput banana može imati ovakav učinak, kaže on.

Torta, kolači i slastice

Šećer – bilo da se radi o organskom medu ili bijelom stolnom šećeru – aktivira puteve nagrađivanja i apetita u vašem mozgu drugačije nego drugi izvori energije, pokazalo je istraživanje Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale.

Točnije, talamus, hipotalamus i insula vašeg mozga – sva područja koja vas ‘tjeraju’ da jedete – imaju tendenciju da se ohlade nakon što ste pojeli hranu. Ali kada progutate slatke poslastice poput torte ili kolača, ta područja ostaju aktivna, sugerira istraživanje Yalea. Ukratko, vaš mozak govori vašem tijelu da niste siti i imate potrebu jesti više kako biste se osjećali zadovoljnim, kaže dr. Robert Lustig, istraživač i pedijatrijski endokrinolog na Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu.

Jogurt s niskim udjelom masti

Brojna su istraživanja pokazala da količina vremena i broj žvakanja koji su vam potrebni da nešto pojedete utječe na to koliko ćete se nakon toga osjećati sitima. Jedan nedavni pregled američkog i europskog tima otkrio je da obilno žvakanje snižava razinu grelina u jelu – takozvanog “hormona gladi”.

Vrste jogurta s niskim udjelom masnoće također su prepune šećera i drugih prerađenih ugljikohidrata, koji potiču glad iz svih gore navedenih razloga. Dobro pravilo: što brže možete nešto progutati, veća je vjerojatnost da ćete pojesti više toga.

Dijetalna gazirana pića i umjetno zaslađene grickalice

Stručnjaci su prilično temeljito razotkrili ideju da zaslađivači s nula kalorija nemaju utjecaja na vašu težinu ili metabolizam.

A nedavna studija australskog tima otkrila je da, kada vam umjetni zaslađivači dođu na jezik, centri za nagrađivanje u vašem mozgu se upale i signaliziraju vašim crijevima da očekuju nešto energije (kalorija) da stigne u vrlo bliskoj budućnosti. Kad se te kalorije nikad ne pojave, vaš mozak pokušava izravnati ovu neravnotežu tjerajući vas da konzumirate više hrane kako biste popunili rupu, kaže Aussie tim.

Na taj način, beskalorični zaslađivači poput onih u dijetalnim gaziranim sokovima mogu povećati vašu glad, prenosi Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!