EU o izborima u Srbiji: “Zastrašivanje birača, kupnja glasova… Neprihvatljivo!”

Regija 19. pro 202315:46 0 komentara
REUTERS/Zorana Jevtic

Europska unija poručila je u utorak da izborni proces u Srbiji treba poboljšati i reformirati, nakon kritika međunarodnih promatrača koji su ocijenili da je na izborima održanima u nedjelju, na kojima je pobijedila vladajuća stranka, bilo puno nepravilnosti.

“Zaključujemo sa zabrinutošću da izborni proces zahtijeva opipljivo poboljšanje i dodatne reforme”, rekla je glasnogovornica Europske komisije.

Europski parlament spreman je posredovati između vladajuće stranke i oporbe u Beogradu, rekla je njemačka eurozastupnica Zelenih, Viola von Cramon, članica promatrača izbora.

Međunarodni promatrači kritizirali su mnogobrojne nepravilnosti na izborima.

“Srbija je glasala, ali OESS je ukazao na slučajeve zloporabe javnih sredstava, zastrašivanje birača i kupnje glasova”, kritiziralo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova. “To je neprihvatljivo za zemlju koja ima status kandidata za članstvo u EU-u.”

Po preliminarnim rezultatima, vladajuća Srpska napredna stranka (SNS, nacionalistička desnica), s čijeg čela je Vučić formalno odstupio u svibnju ove godine, osvojila je 46,7 posto glasova.

Proeuropska oporbena koalicija lijevog centra “Srbija protiv nasilja” osvojila je 23,5 posto glasova.

No te se rezultate osporava. Oporba kritizira prijevare u Beogradu i nekoliko tisuća ljudi okupilo se u ponedjeljak navečer ispred izbornog povjerenstva tražeći poništenje izbora u glavnom gradu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!