U Sloveniji će biti moguće na nekim raskrižjima skrenuti desno i kad je crveno

Auto 20. kol 202108:01
Izvor: N1 Slovenija

Na pojedinim raskrižjima u Sloveniji bit će moguće skretanje desno čak i kada je crveno na semaforu, a ukoliko nikoga nema na putu na koji se nailazi.

Skretanje desno dok je crveno na semaforu, prema donositeljima odluka i stručnjacima u Sloveniji, prvenstveno će pomoći povećanju propusnosti na raskrižjima, piše N1 Slovenija.

Na ovaj način vozač neće, kažu, nepotrebno čekati ako na putu nema nikog. Problem mogu predstavljati jedino nestrpljivi vozači koji bi trubljenjem možda mogli natjerati prvog vozača u koloni da požuri i izvrši opasno skretanje.

Skretanje udesno neće, ipak, biti moguće na svim raskrižjima sa semaforima, već samo na onima na kojima stoji znak.

Ministar infrastrukture Slovenije Jernej Vrtovec je u emisiji N1 Studio podsjetio da je u inozemstvu ova mjera na snazi već duže i da posebno poboljšava protok u takozvanim desnim trakama. „Ovim smo htjeli poboljšati protok prometa u gradovima, kako ljudi ne bi stajali i nepotrebno čekali u desnoj traci. O sigurnosti će se voditi računa“, uvjeren je slovenski ministar. On vjeruje da će svi vozači naučiti na pravi način koristiti ovu novu mogućnost na putu, bez ikakvih nezgoda.

Erik Logar, šef sektora sigurnosne mobilnosti u Auto-moto savezu Slovenije (AMZS), također naglašava da se novim pravilom na pojedinim mjestima uglavnom povećava protok prometa. „Često stojimo na semaforima, a nema nikoga da vozi raskrižjem. Ako je cesta prazna i situacija to dozvoljava, u tom slučaju možemo skrenuti desno“, kaže on.

Problem može biti trubljenje, koje će utjecati da prvi u koloni ne bude dovoljno pažljiv.

Logar kaže da je potrebno raditi i na obrazovanju sudionika u prometu: „Svi smo svjesni da kultura vozača nije na najvišem nivou. Vjerujem da je ova promjena primjerena, ali morat ćemo raditi na obrazovanju vozača“. Logar je dodao da vjeruju da će u lokalnim samoupravama biti provedene zdrave inicijative, kako bi ovakvo rješenje imalo smisla.

Komentari

Vaš komentar