Borrell i Varhelyi: Presudu Mladiću iskoristiti za prevladavanje nasljeđa rata

Svijet 08. lip 202119:00 > 19:30 0 komentara
FREDERICK FLORIN / AFP, Ilustracija

Konačna pravomoćna presuda ratnom vođi bosanskih Srba Ratku Mladiću prigoda je za čelnike u BiH i u regiji da prednjače u odavanju počasti žrtvama i promicanju okruženja koje vodi pomirenju, istaknuli su visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell i povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi.

“Poricanje genocida, revizionizam i glorifikacija ratnih zločinaca proturječe najosnovnijim europskim vrijednostima. Današnja odluka prilika je da lideri u Bosni i Hercegovini i regiji, s obzirom na činjenice, prednjače u odavanju počasti žrtvama i promoviranju okruženja koje vodi k pomirenju kako bi se prevladalo naslijeđe rata i izgradio trajni mir”, kaže se u zajedničkoj izjavi dvojice europskih dužnosnika.

Borrell i Varhelyi ističu da je to preduvjet za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine i od temeljne važnosti za njezin europski put.

PROČITAJTE JOŠ

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT)  proglasio je ratnog zapovjednika  vojske bosanskih Srba Ratka Mladića krivim za najteže ratne zločine i osudilo ga na doživotni zatvor. Time je ranija odluka prvostupanjskog suda iz 2017. godine postala pravomoćna.

Borrell i Varhelyi kažu kako očekuju od svih političkih aktera u BiH i na zapadnom Balkanu da u potpunosti surađuju s međunarodnim sudovima, poštuju njihove odluke i priznaju njihovu neovisnost i nepristranost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.