EK pokreće mehanizam uvjetovanosti protiv Mađarske

Svijet 05. tra 202217:044 komentara
Izvor: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u utorak da će Komisija pokrenuti postupak protiv Mađarske u okviru novog mehanizma prema kojem se korištenje sredstava iz europskih fondova uvjetuje poštivanjem vladavine prava.

“Povjerenik za proračun Johannes Hahn danas je razgovarao s mađarskim vlastima i izvijestio ih da ćemo im poslati formalno pismo službene obavijesti o pokretanju mehanizma uvjetovanja”, izjavila je von der Leyen.

Uredba kojom se uspostavlja opći režim uvjetovanosti za zaštitu proračuna Unije u slučaju povreda načela vladavine prava u državama članicama stupila je na snagu 1. siječnja 2021.

Uredbom, koja nikad dosad nije korištena, omogućuje se Vijeću da na zahtjev Europske komisije donese, među ostalim, mjere poput suspenzije plaćanja koja se financiraju iz proračuna Unije ili suspenzije odobrenja jednog ili više programa financiranih iz tog proračuna.

Mađarska i Poljska, koje bi zbog te uredbe mogle ostati bez znatnih sredstava iz europskog proračuna, obratile su se u ožujku prošle godine Sudu EU-a i zatražile njezino poništenje, a Sud je u veljači ove godine u potpunosti odbacio njihov zahtjev.

Najava o početku primjene postupka protiv Mađarske dolazi samo dva dana nakon što su mađarski premijer Viktor Orban i njegova stranka Fidesz po četvrti put pobijedili na parlamentarnim izborima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar