EURO: Ruski novinar ostao bez akreditacije zbog posjeta Karabahu

Svijet 09. lip 202113:49
Podijeli:
nogomet, futbal, sport, lopta, stadion
Izvor: Unsplash / Ilustracija

Ruski novinar Nobel Aroustamian ostao je bez akreditacije za Europsko nogometno prvenstvo nakon što je više puta posjetio Gorski Karabah, armensku enklavu u sastavu Azerbajdžana koja je pod nadzorom Armenije i većinski nastanjen armenskim stanovništvom.

Baku je jedan od domaćina EURO-a, a Azerbajdžanski organizacijski odbor, optužuje ruskog novinara da je posjetio separatističku regiju.

Aroustamian, koji je armenskog porijekla, a radi za ruski kanala Match TV, objavio je u utorak da nije dobio akreditaciju za EURO, organiziran u jedanaest europskih gradova, uključujući Baku, u Azerbajdžanu.

Za akreditaciju novinara potrebno je odobrenje 11 nacionalnih organizacijskih odbora. Potpredsjednik Azerbajdžanskog nogometnog saveza Elkhan Mammadov potvrdio je da njegova zemlja stoji iza blokade.

“Ova je osoba više puta posjetila okupirane teritorije. Prekršila je zakone naše zemlje pokazujući nepoštivanje teritorijalne cjelovitosti Azerbajdžana”, rekao je Mammadov, a prenose tamošnji mediji.

Odbijanje akreditacije ruskom novinaru izazvalo je bijes kod njegovih ruskih kolega i matične kuće.

Glasnogovornica ruske diplomacije Maria Zaharova uvjeravala je da su njezine službe “radile cijelu noć” s UEFA-om kako bi omogućile Aroustamianu da “obavlja svoje profesionalne aktivnosti”, suzdržavajući se od kritiziranja Azerbajdžana s kojim je Rusija u dobrim odnosima.

“Vjerujem da će se naći rješenje”, dodala je.

Gorski Karabah je sastavni dio Azerbajdžana, ali njegovo stanovništvo je većinski armensko. Nakon raspada SSSR-a Karabah se odcijepio od Azerbajdžana izazvavši rat u kojem je od 1990. do 1994. poginulo oko 30.000 ljudi, ali u svijetu nije priznat kao neovisna republika.

Od tada, ta je enklava ostala dio Azerbajdžana, ali je kontroliraju etnički Armenci koje podržava vlada u Armeniji.

U jesen 2020. godine izbio je novi sukob u kojem je poginulo oko 6.000 ljudi, a Buku je povratio mnoge izgubljene teritorije.

U glavnom gradu Azerbajdžana igrat će se tri utakmice iz skupine A i jedan susret četvrtfinala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar