U jednoj od najnaseljenijih pokrajina u Kini 90 posto građana zaraženo koronom!

REUTERS/Yew Lun Tian

Kina se bori s dosad neviđenim porastom broja zaraženih koronavirusom, a gotovo 90 posto stanovnika u trećoj najnaseljenijoj pokrajini u toj zemlji zaraženo je ovim virusom, rekao je tamošnji visoki dužnosnik.

Kan Quancheng, direktor zdravstvene komisije za središnju kinesku pokrajinu Henan, izjavio je na press konferenciji da “6. siječnja 2023. stopa zaraze u provinciji iznosi 89 posto”. U toj provinciji živi 99.4 milijuna ljudi, što znači da 88.5 milijuna u Henanu ima covid-19, piše Guardian.

Posjeti klinikama do vrhunca su došli u prosincu, rekao je Kan, “nakon čega se primjećuje trend smanjenja”.

Val zaraze uoči velikih putovanja

Otvaranje kineskih granica u nedjelju bio je jedan od posljednjih koraka u procesu prekidanja s režimom nulte stope covida s kojom su vlasti započele prošli mjesec nakon masovnih prosvjeda. Ukidanje svih restrikcija i mjera dovelo je do ogromnog vala zaraze.

Očekuje se da će broj slučajeva dodatno narasti kasnije ovog mjeseca kada Kinezi slave lunarnu novu godinu. Milijuni će putovati iz velikih gradova kako bi posjetili svoje stare članove obitelji na selu.

U prvom valu putovanja prije blagdana službeni podaci pokazuju da je u subotu na put krenulo 34.7 milijuna ljudi, čak za trećinu više nego prošle godine.

I dok se očekuje da će potez Pekinga kojim se ukida obvezna karantena pojačati putovanja u inozemstvo, mnoge zemlje zahtijevaju da putnici iz Kine imaju negativne covid testove, čime žele zaustaviti širenje zaraze s kojom se sada nose bolnice i krematoriji u Kini.

Procjena: Ove godine milijun smrti od covida-19

Službeno je Kina do 8. siječnja prijavila tek 5.272 smrti od covida, što je jedna od najnižih stopa smrtnosti od ove bolesti u svijetu.

No Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da Kina ne izvještava točno o broju zaraženih, a međunarodni zdravstveni stručnjaci procjenjuju da bi ove godine od bolesti moglo umrijeti preko milijun ljudi.

Najviši zdravstveni dužnosnici u zemlji, kao i državni mediji, ponavljaju da je zaraza koronavirusom diljem zemlje na vrhuncu i umanjuju opasnost koju predstavlja bolest. “Život ponovno kreće naprijed,” osvanulo je u službenoj novini Komunističke partije u nedjelju čiji su urednici hvalili vladine mjere za borbu protiv zaraze koja se, kažu, promijenila iz “sprječavanja zaraze” u “sprječavanje teške bolesti.”

“Danas je virus slab, a mi smo jaki,” pišu urednici.

Kineska državna novinska agencija Xinhua kaže da je zemlja u svojoj borbi protiv covida ušla u “novu fazu.”

Azijske dionice porasle su na najviše razine u posljednjih pet mjeseci u ponedjeljak, a ulagači se klade da će ponovno otvaranje Kine ponovno oživjeti njeno gospodarstvo i poboljšati prognoze za globalni rast.

“Nevjerojatno je olakšanje što se možemo vratiti u normalu… Samo se vratiti u Kinu, izići iz aviona i odvesti se kući,” kaže za Reuters Michael Harrold, lektor iz Pekinga, nakon što je stigao u Peking iz Varšave u nedjelju. Harrold kaže da se pripremao na obveznu karantenu i nekoliko rundi testiranja.

Državna televizija CCTV u nedjelju je izvijestila da su letovi iz Južne Koreje u Kinu gotovo rasprodani. No porast u potražnji bit će otežan zbog ograničenog broja letova u i iz Kine, čiji je broj trenutno daleko od razina prije pandemije.

Iz avioprijevoznika Korean Air ranije ovaj mjesec rečeno je da zaustavljaju planove za povećanje borja letova u Kinu zbog opreznosti Seoula prema kineskim putnicima. Južna Koreja, kao i mnoge druge zemlje, sada od putnika iz Kine, Macaua i Hong Konga zahtijeva negativne covid testove prije polijetanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ