Mađarska ne može podržati energetske sankcije EU-a protiv Rusije

Svijet 29. ruj 202214:111 komentar
Izvor: Luka Dakskobler/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia / ilustracija

Mađarska ne može podržati planirani osmi paket sankcija Europske unije protiv Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu ako one sadrže energetske sankcije, rekao je u četvrtak predstojnik ureda premijera Viktora Orbana. 

Europska komisija predložila je u srijedu nove sankcije protiv Rusije, uključujući strože trgovinske sankcije, proširenje popisa sankcioniranih pojedinaca i ograničenje cijene ruske nafte za treće zemlje.

vezana vijest

Predložene sankcije ne uključuju strože mjere među kojima je i zabrana uvoza ruskih dijamanata, koju zahtijevaju Poljska i baltičke države.

Međutim države EU-a moraju biti jednoglasne pri proglašavanju sankcija, a Orban je bio glasan kritičar rekavši u ponedjeljak da su se sankcije ‘obile o glavu’ podizanjem cijena energenata i zadavanjem udarca europskim gospodarstvima.

“Mađarska je već puno učinila da održi europsko jedinstvo, ali ako su u paketu i energetske sankcije ne možemo i nećemo to podržati”, rekao je Gergely Gulyas na brifingu s novinarima.

“Čekamo konačan potpuni popis sankcija i tad možemo pregovarati o tome. Mađarska ne može podržati energetske sankcije”, ponovio je.

Mađarska vlada također pregovara s Europskom komisijom kako bi osigurala milijarde eura u europskim fondovima koji su blokirani zbog zabrinutosti u pogledu vladavine prava.

Gulyas je rekao kako očekuje da će sporazum biti potpisan, jer je Budimpešta spremna ispuniti zahtjeve Komisije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar