Omikron otkriven i u susjednoj zemlji, sve više država ograničava putovanja

Svijet 28. stu 202108:20
Izvor: Yuri KADOBNOV / AFP

Britanija, Njemačka i Italija otkrile su u subotu slučajeve nove varijante koronavirusa omikron, dok je više zemalja uvelo ograničenja za putovanja s juga Afrike.

Praćenje telefona u Izraelu

Izrael je rekao da će zabraniti ulazak svim strancima u zemlju i ponovno uvesti protuterorističku tehnologiju za praćenje telefona kako bi spriječio širenje ove varijante.

Dva slučaja u Britaniji u izolaciji

Dva slučaja omikrona otkrivena u Britaniji povezana su s putovanjem u Južnu Afriku, rekao je britanski ministar zdravlja Sajid Javid.

Britanski premijer Boris Johnson objavio je mjere koje se odnose na stroža pravila testiranja za ljude koji stižu u zemlju i nošenje maski u nekim sredinama.

“Zahtijevat ćemo od svakoga tko uđe u Ujedinjeno Kraljevstvo da uradi PCR test do kraja drugog dana nakon dolaska i da se samoizolira dok ne dobije negativan rezultat”, rekao je Johnson na konferenciji za novinare.

Potvrda i u Njemačkoj

Ministarstvo zdravstva njemačke pokrajine Bavarske također je objavilo dva potvrđena slučaja ove varijante. Dvije osobe ušle su u Njemačku preko zračne luke u Münchenu 24. studenog prije nego što je uvedena mjera prema Južnoj Africi i sada su u izolaciji, priopćilo je ministarstvo.

I kod susjeda

Nacionalni zdravstveni institut u Italiji priopćio je da je slučaj nove varijante otkriven u Milanu kod osobe koja je došla iz Mozambika.

Češke zdravstvene vlasti također su rekle da ispituju sumnjivi slučaj varijante kod osobe koja je boravila u Namibiji.

Varijanta je prvi put otkrivena u Južnoj Africi, a od tada je otkrivena i u Belgiji, Bocvani, Izraelu i Hong Kongu.

Drugačija varijanta od svih detektiranih

Omikron – mutirana varijanta koronavirusa – drukčija je od svih dosad detektiranih.

“Razlika u odnosu na deltu i sve dosad otkrivene je to što ima veću razliku u genetskoj strukturi, različitija je pa bi zato mogla imati posljedice s težim oblicima bolesti. To se još sa sigurnošću ne zna. Pripremili smo pojačane mjere na granici, pogotovo putnika koji dolaze s mjesta gdje je detektirana nova varijanta”, rekla je epidemiologinja Tatjana Nemeth-Blažić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pfizer i Moderna već najavljuju prilagodbu cjepiva novom soju, bude li to potrebno, no ono bi moglo biti spremno za 100-injak dana. Ispitivanja traju, a ministar Beroš poručuje – postojeće cjepivo štiti nas od mutacija.

“Obećava najava farmaceutskih kuća, poznata od ranije, da mogu u kraćem vremenu prilagoditi cjepivo. No, ne zaboravimo, i protiv ovog virusa učinkovite su osnovne epidemiološke mjere: distanca, maske, dezinfekcija, prozračivanje i izbjegavanje okupljanja! A protiv novih mutacija – cijepljenje! Upravo velik bazen necijepljenih dao je život novom soju virusa”, kazao je Vili Beroš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar