Orban uoči susreta sa Scholzom: Njemačka više nije ista zemlja kao prije deset godina

Svijet 21. lip 202419:11 0 komentara
STEPHANIE LECOCQ / AFP

Mađarski premijer Viktor Orban je u petak stigao u posjet Berlinu a prije sastanka s kancelarom Olafom Scholzom je u jednom intervjuu kritizirao njemačku useljeničku politiku.

“Njemačka danas ne izgleda kao prije deset godina…ova Njemačka više nije Njemačka koju su nam naši djedovi i roditelji navodili kao primjer”, rekao je Orban uoči sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom za mađarski državni radio Kossuth.

Orban je objasnio kako se nekada govorilo da je Njemačka “zemlja reda i marljivih ljudi”.

“Danas je Njemačka šareni promijenjeni multikulturni svijet u kojem migranti više nisu gosti”, rekao je mađarski premijer.

On je dodao kako je problem u tome da “ljevičarska vlada” u Berlinu “masovno dijeli njemačke putovnice”.

“Migranti više nisu gosti kod domaćina Nijemaca nego su sada s vlastitim pravom”, zaključio je Orban. On je još jednom ponovio kako je 2015. donio pravu odluku kada izbjeglicama nije dopustio ostanak u Mađarskoj.

On je u istom intervjuu kritizirao i kadrovske planove u Bruxellesu koji ukazuju na ponovni izbor Ursule von der Leyen koja je “proizvod jedne koalicije za rat i migracije”, a predsjednika europskih pučana, Nijemca Manfreda Webera, optužio da europske konzervativce vodi udesno i da se trudi ostvariti “Soroševe planove”.

Orban u Berlinu boravi povodom mađarskog predsjedanja Europskom unijom 1. srpnja.

Suprotno običajima prilikom radnih posjeta, nakon sastanka nije predviđena konferencija za tisak a njemački mediji prenose kako je otkazivanje susreta s medijima i izbjegavanje foto termina “želja kancelarskog ureda”.

Scholz i Orban su ovog tjedna prisustvovali utakmici Njemačka-Mađarska u sklopu Europskog prvenstva u nogometu ali nisu sjedili jedan pored drugog.

Orban je jedan od najžešćih kritičara otvorene migrantske politike njemačke vlade, posebice u vrijeme kancelarke Angele Merkel.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!