Orbanov novi projekt obećava potresti Bruxelles, najavljuju “Barometar straha”

Svijet 01. stu 202215:33 1 komentar
GABRIEL BOUYS / AFP

Think tank kojeg financira mađarski premijer Viktor Orbán, a koji bi s radom trebao početi kasnije ovog mjeseca, mogao bi unijeti nemir u političku scenu u Bruxellesu poznatu po (pre)pažljivom promišljanju.

MCC Brussels — ogranak Mathias Corvinus Collegiuma (MCC), fakultet sa sjedištem u Budimpešti koji je kontroverzno primio milijarde forinti od Orbánove vlade — prema jednom od njegovih osnivača planira “pružiti alternativu” za europski “polarizirani kulturni krajolik”.

Centar – uz potporu mađarske desničarske vlade koja se sukobljava s EU-om – uzdrmat će ekosustav think tanka u Bruxellesu kojim trenutno dominira uglavnom homogena, proeuropska misao, navodi Politico.

U autorskom tekstu za Politico objavljenom u utorak, mađarsko-kanadski akademik i direktor novog think tanka, Frank Furedi, rekao je da želi promicati “zrelu, promišljenu raspravu o kulturnim napetostima koje prevladavaju na kontinentu”, tvrdeći da od Orbánovog ponovnog izbora u travnju, protumađarski osjećaji su u porastu.

“Zapadni kulturni ratnici mrze Mađarsku”

Furedi — koji će voditi centar zajedno s Wernerom Patzeltom sa Sveučilišta u Dresdenu kao direktorom istraživanja — dodao je u svom autorskom tekstu da, “zapadni kulturni ratnici mrze Mađarsku iz jednostavnog razloga što se usuđuje dovoditi u pitanje njihove posttradicionalistički pogled na svijet potaknut politikom identiteta.”

Ali kritičari Orbánove vlade, koja je godinama bila u sporu s EU-om, odmah su reagirali oko pitanja, uključujući nazadovanje u pogledu vladavine prava i LGBTQ+ prava.

István Ujhelyi, mađarski oporbeni zastupnik u Europskom parlamentu iz skupine socijalista i demokrata, rekao je za Politico da je potez think tanka u skladu sa “strateškom izgradnjom koju Fidesz [Orbánova vladajuća stranka] radi već dugo vremena s ciljem stvaranja anti-EU, krajnje desne političke sile u Bruxellesu”. Dodao je kako je “šteta što je MCC postao alat u tome.”

Katalin Cseh, članica mađarske oporbene stranke Momentum, također se pridružila zboru kritika.

Ured MCC-a u Bruxellesu je proširenje ovog pokušaja uspostave krajnje desne koalicije, dodala je Cseh, koja vjeruje da je projekt osuđen na propast zbog Orbánove “ekstremne izolacije” u Bruxellesu i zapadnjačke orijentacije mađarske mladeži.

Ali čelnici think tanka su optimistični. Suosnivač Furedi rekao je da već radi na projektu pod nazivom “Čega se europski ljudi boje”, te planira objaviti godišnji – takozvani – “Barometar straha” koji će ocrtati pitanja koja “zaokupljaju ljude u različitim europskim zemljama”.

Furedi je dodao da će fokus think tanka biti na obrazovanju i redovnom dovođenju studenata iz Mađarske u Bruxelles.

Orbánov politički direktor, Balázs Orbán, koji predsjedava upravnim odborom MCC-a, rekao je prošli tjedan da će think tank pomoći da Mađarska postane “intelektualna sila, u kojoj MCC igra ključnu ulogu”.

Trenutno MCC Brussels zapošljava nekolicinu ljudi, uključujući dva istraživača, administrativno osoblje i direktora komunikacija, koji je rekao da se očekuje da će se broj sljedeće godine udvostručiti.

Centar se planira službeno pokrenuti 15. studenog s početnom konferencijom s raspravama o budućnosti Europe. Govornici i sudionici doći će iz zemalja uključujući Poljsku, Italiju, Ujedinjeno Kraljevstvo i Mađarsku, prema Furediju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare