Švedska usvojila zakon o pristupanju NATO-u dok čeka ratifikaciju

Svijet 22. ožu 202318:35
AFP

Švedski parlament danas je službeno odobrio zakon koji će zemlji omogućiti pridruživanje NATO-u nakon što njenu prijavu ratificira svih 30 članica saveza, piše Reuters.

Švedska i susjedna Finska zatražile su pridruživanje NATO-u prošle godine kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine. Međutim, taj proces koči Turska koja, kao i Mađarska, tek treba ratificirati švedski i finski zahtjev.

Prijedlog zakona švedski je parlament očekivano usvojio s velikom većinom od 296 glasova za i 35 protiv. Protiv su glasali stranke Ljevica i Zeleni.

Kraj vojne neutralnosti Švedske nakon 200 godina

Švedska će ulaskom u NATO okončati dva stoljeća vojne neutralnosti. Švedska se posebno suočava s prigovorima Turske koja tvrdi da Stockholm pruža utočište pripadnicima terorističkih skupina, što švedske vlasti poriču.

Ankara zahtijeva izručenje osoba koje smatra teroristima kao uvjet za davanje zelenog svjetla švedskom članstvu u NATO-u. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prošlog je tjedna rekao da će turski parlament započeti ratificiranje finskog pristupanja NATO-u, ali je to odgodio u slučaju Švedske.

Mađarski je parlament istoga dana objavio da će glasati o ratificiranju finskog pristupanja NATO-u 27. ožujka, ali ne i švedskog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.