UN pozdravio potvrdu osude Mladića na doživotni zatvor

Svijet 08. lip 202118:51 > 18:52
Izvor: Jerry Lampen/Pool via REUTERS

UN je u utorak pozdravio odluku međunarodnog suda da potvrdi osuđujuću presudu na doživotni zatvor Ratku Mladiću za genocid, preko Visoke povjerenice za ljudska prava Michelle Bachelet.

Presuda “ističe odlučnost međunarodnog suda da kazni krivca koliko god da mu je vremena za to trebalo – u Mladićevu slučaju gotovo tri desetljeća nakon strašnih zločina koje je počinio”, rekla je Bachelet u zajedničkom priopćenju s Alice Wairimu Nderitu, posebnom savjetnicom UN-ova Glavnog tajništva za sprječavanje genocida.

Ova presuda “šalje veoma važnu poruku zapadnom Balkanu, gdje negiranje genocida i veličanje osuđenih zločinaca poput Mladića ne samo da ne prestaje, nego i jača”, rekla je sa svoje strane Nderitu.

PROČITAJTE JOŠ

Zajedno s Michelle Bachelet pozvala je istaknute osobe, zastupnike i medije da “ne podupiru negacionizam, govor koji unosi neslogu i poticanje na mržnju te da sustavno osuđuju riječi i djela koji povećavaju napetosti između zajednica i država”.

Bachelet i Nderitu su odale počast žrtvama.

“Sama pravda ne može dovesti do pomirbe, ali pomirbe nema bez pravde”, istaknula je Nderitu.

Međunarodni sud je u utorak potvrdio u žalbenom postupku osudu na kaznu doživotnog zatvora za bivšeg zapovjednika bosanskih Srba za genocid, zločin protiv čovječnosti i ratni zločin u ratu u Bosni od 1992. do 1995.

“Žalbeno vijeće potvrđuje osudu na doživotni zatvor za Mladića”, navodi se u priopćenju Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MTPI) sa sjedištem u Den Haagu, koji je odbio žalbu bivšeg generala, proglasivši ga krivim za genocid zbog njegove uloge u pokolju u Srebrenici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar