Veliki prosvjed u Budimpešti: 10.000 Mađara blokiralo most i centar grada

Svijet 06. lis 202214:311 komentar
Izvor: REUTERS/Stringer

Najmanje 10.000 mađarskih učenika, nastavnika i roditelja blokiralo je u srijedu most u Budimpešti, a potom su se uputili na glavni trg gdje su ispred parlamenta pružili podršku učiteljima koji se bore za veće plaće te onim učiteljima koji su otpušteni zbog sudjelovanja u prosvjedu.

Učitelji su pokrenuli kampanju pod geslom “Želim podučavati” te su pozvali na građanski neposluh. Traže veće plaće, rješenje za sve dublji nedostatak učitelja i pravo na štrajk, javlja Reuters.

Studenti su na početku skupa formirali živi lanac koji se protezao kilometrima diljem Budimpešte. Kampanja je prerasla u najveće protuvladine prosvjede od reizbora mađarskog premijera Viktora Orbana u travnju.

Prosvjednici su nosili transparente s natpisima “Ne otpuštajte naše učitelje” i “Za tračak budućnosti, pogledajte škole sadašnjosti”.

Inače, nakon štrajka učitelja u Mađarskoj u siječnju 2022., tamošnja vlada je ograničila štrajk. Nekoliko nastavnika otpušteno je prošli tjedan u srednjoj školi u Budimpešti zbog pridruživanja ovoj inicijativi.

U međuvremenu, vlada je priopćila da će povećati plaće učitelja nakon što Europska komisija odobri Mađarskoj sredstva EU-a za oporavak koja su uskraćena zbog spora oko vladavine prava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar