'Nećemo lagati i varati sindikate, obećavati med i mlijeko'

Vijesti 12. tra 201612:50 > 13:04
N1

Nakon pregovora o povećanju osnovice za plaće između Vlade i dijela sindikata, oglasio se potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

Na pitanje zašto protokol o pregovaračkom procesu nije ranije donesen, Petrov je kazao da ga ne treba donositi dok se ne razgovara sa sindikatima. ‘Ono što mogu reći i podcrtati jest da postoji sporazum u kojemu su određene stavke jasne i precizirane, ali treba uzeti u obzir gospodarsku situaciju i stanje koje je postojalo u trenutku kad su se potpisivali sporazumi i današnja situacija. Mi ni u jednom trenutku nećemo lagati i varati sindikate, obećavati med i mlijeko’, rekao je Petrov.

Posebno je naglasio da ne se ne može voditi računa samo o državnim i javnim službenicima, nego i o drugima, o građanima ovisnima o socijalnoj pomoći, nezaposlenima. ‘Meni je stalo da se jasno dogovorimo, da se konačno dana riječ održi i da se dogovorimo za izvršenje sporazuma u određenom vremenskom tijeku. Stalno nam je da se držimo onoga što smo obećali’, kazao je Petrov.

Prvi je sastanak otkazan zbog loše komunikacije. Dogovorio se sa sindikatima da će predstavnici Vlade biti isti koji su bili i na prvom sastanku, međutim, čekao je zadnji trenutak da im kaže da možda neće imati taj isti sastav. Sad su i to riješili, kazao je Petrov.

Novinari su se dotaknuli i izjava Vilima Ribića, koji je inzistirao da se u pregovore uključi i predsjednik Vlade.

‘Što se tiče pregovaračkog procesa, ja sam predstavnik ispred Vlade. Što se tiče premijera, on će se uključiti u trenutku kad to bude potrebno. U ovom trenu mislim da nema potrebe za tim’, rekao je Petrov. ‘Konstruktivno smo razgovarali i razjasnili neke stvari, idemo ka normalnom socijalnom dijalogu. Želim da se na kraju ovaj pregovarački proces završi na zadovoljstvo svih’, kazao je Petrov dodavši da očekuje da se i preostali sindikati vrate u pregovarački proces.

‘Posebno se razgovara sa sindikatima u javnoj, posebno u državnoj službi. Sporazumi se u određenom dijelu razlikuju, ali cilj je izjednačiti prava i obveze jednih i drugih. To je ono što je korektno. Volio bih naglasiti da se nadam da ćemo na kraju postići dogovor i vjerujem da će biti u doglednom roku’, rekao je Petrov.

Istaknuo je da Vlada neće koristiti medije te da se neće prepucavati. ‘Nadam se da nam je svima potreban mir. Svima nam je u interesu da se ova priča nastavi, ne vidim razloge zbog čega bi stvarali dodatne animozitete. Razumijem sindikate i zamolio bih priliku za još jedan razgovor. Mi želimo rješavati probleme, ali ne želimo davati lažna obećanja’, zaključio je Petrov.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.