"Kalmeta je bio poprilično iznenađen optužnicom USKOK-a"

Vijesti 21. stu 201613:41 > 13:46

Odvjetnik Božidara Kalmete, Krešimir Vilajtović, za N1 je komentirao optužnicu USKOK-a protiv svoga klijenta.

“S internetskih stranica DORH-a vidio sam danas da je podignuta optužnica protiv gospodina Kalmete zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, a to je vezano na film Prometna renesansa Hrvatske, koji je svojedobno gospodin Kalmeta kao ministar zajedno sa svojim suradnicima naručio produkciju, odnosno snimanje tog filma, kao dokument vremena za sve infrastrukturne radove koje je njegovo ministarstvo obavilo u periodu njegovog mandata. Isto tako, iz tog kratkog priopćenja se da zaključiti da je temeljna tvrdnja USKOK-a u toj optužnici da je naručio i platio film trgovačkom društvu Fimi media, a za taj film da navodno nije bilo potrebe”, objasnio je Vilajtović.

“Ovo je jedna vrlo slobodna konstatacija USKOK-a, za koju moram reći da ne znam na temelju koje činjenice i dokaza, na temelju čega je ona iznesena i na temelju kojih dokaza se takva tvrdnja iznosi i radi se o nečemu što držim vrlo, vrlo neozbiljnim za ovakvu optužnicu, jer niti je Tužiteljstvo, pa niti, naravno, USKOK, to koje procjenjuje je li u datom trenutku nešto bilo potrebno učiniti ili nije bilo potrebno učiniti, nego je to na strani ministra i njegovih suradnika, koji su donijeli takvu odluku”, kazao je Vilajtović.

Kazao je da se čuo s Kalmetom, nakon što je doznao za optužnicu. “Mi nismo vidjeli optužnicu, niti gospodin Kalmeta niti ja nismo dobili tu optužnicu, nego smo vidjeli ovo priopćenje na internetskim stranicama DORH-a i to je ono o čemu ja sad govorim”, kazao je Vilajtović, dodavši da je priopćenje bilo vrlo kratko te da nema detalje optužnice.

Kalmetin je odvjetnik kazao kako je bivši ministar bio poprilično iznenađen viješću o optužnici. “Gospodin Kalmeta, a u konačnici niti ja kao njegov pravni zastupnik, držali smo da tu nema niti minimalne sumnje na bilo kakvo kazneno djelo i naravno da smo očekivali obustavu istrage, stoga ovakva optužnica nas je, moram priznati, iznenadila”, rekao je Vilajtović.

Objasnio je koji su budući koraci. “Mi ćemo sad primiti pisani otpravak te optužnice i onda nam teče rok od osam dana u kojem možemo odgovoriti na tu optužnicu. Naravno da ćemo to zakonsko pravo koristiti. Iza toga se sastaje optužno vijeće i razmatra potvrđivanje odnosno nepotvrđivanje te optužnice”, rekao je Vilajtović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.