Biciklisti konačno pohvalili Bandićevu intervenciju

Vijesti 02. pro 201610:43 > 10:53
Facebook: Sindikat biciklista

Nakon brojnih nesuglasica, Milan Bandić je konačno 'zaradio' pohvalu biciklista - i to zbog rekonstrukcije Gajeve ulice.

Dok udruge za zaštitu okoliša i prostorno uređenje negoduju Bandićevom intervencijom u Gajevu ulicu u centru Zagreba,

Sindikat biciklista pak hvali rekonstrukciju već spomenute ulice.

Naime, udruga ljubitelja bicikliranja, koja se često sukobljavala s idejama zagrebačkog gradonačelnika i njegovom vizijom razvoja grada, ovaj put hvali intervencije u javni prostor koje su u obzir uzele i bicikliste.

“U četvrtak u Zagrebu je otvorena i u promet puštena rekonstruirana Gajeva ulica s novom signalizacijom koju u upotrebu uvodi aktualni Pravilnik o biciklističkoj infrastrukturi. U europskim gradovima takva signalizacija postoji već 20-ak godina. Zaustavna površina za bicikliste ispred semaforiziranih križanja (engl. bike box) i oznaka za zajedničko prometovanje biciklista i motornih vozila na kolniku (engl. sharrow), novosti su koje će omogućiti ravnopravniju upotrebu prometnica svim prometnim skupinama. Time se, nadamo se, nazire kraj dosadašnjoj praksi “planiranja” biciklističke infrastrukture isključivo iscrtavanjem bijelih crta posred nogostupa i oduzimanjem prostora pješacima. Kako bi primjena nove signalizacije bila što uspješnija potrebno je o njoj educirati građane”, priopćili su na svojoj službenoj Facebook stranici.

S druge strane, aktvisti Zelene akcije tvrde kako je Bandić ‘žrtvovao’ pet stabala prilikom rekonstrukcije ulice. Poručuju da je gradonačenik namjeravao srušiti cijeli drvored, ali njihovom intervencijom uspjeli su barem privremeno sačuvati preostala stabla.

“U konačnici smo javnim pritiskom većinu stabala spasili, ali srušeno ih je 5 uz neslužbeno obrazloženje kako im je korijenje bilo oštećeno tijekom radova na rekonstrukciji Gajeve ulice te da su zbog toga predstavljala opasnost za građane. Uvjereni smo kako do ovoga ne bi došlo da je projekt rekonstrukcije Gajeve napravljen kvalitetnije i da su se tijekom izvođenja projekta i poštivale mjere Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Osnovni je problem što je tijekom izvođenja radova nogostup spušten te su stabla s korijenjem ostala „previsoko“, odnosno 20-ak centimetara uzdignuta u odnosu na okolni teren. Ili nikoga od odgovornih nije bilo briga za to u fazi definiranja projekta rekonstrukcije, ili su toliko površni i nestručni da nisu niti zamijetili ovako bitan detalj. Kao krajnji rezultat šlamperaja i nebrige pokazala se namjera da se posijeku gotova sva stabla u Gajevoj ulici iako bi bilo višestruko isplativije da se uz malo truda pokušalo popraviti šteta koju su svojom nestručnošću napravili”, priopćili su iz Zelene akcije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.