Hajduković poziva Srednjoeuropsko sveučilište u Hrvatsku

Vijesti 07. tra 201711:59 > 12:03
Ilustracija

Saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković pozvao je u petak premijera i Vladu da podrže njegovu inicijativu i u Hrvatsku pozovu Srednjoeuropsko sveučilište ( Central European University) kojem je kaže, mađarski parlament onemogućio rad.

“Mađarski parlament prije nekoliko dana donio je zakon kojim praktički onemogućava rad Central European University ili Srednjoeuropskog sveučilišta. Budući da, po svemu sudeći, namjera Mađarske nije da zadrži Central European University u Mađarskoj, pokrenuo sam inicijativu prema predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i Vladi da pozovemo Central European University da dođe u Hrvatsku”, rekao je Hajduković nakon stanke u Hrvatskom saboru.

U toj inicijativi, kaže, nije sam, a potpisalo ju je 55 zastupnika SDP-a, HNS-a, HSU-a, SDSS-a, Živog zida, MOST-a te manjinskih zastupnika.

“Želimo ovakvu instituciju u Hrvatskoj kako bi podigli hrvatski prestiž, ali i kako bi obogatili hrvatsku akademsku ponudu, želimo Srednjoeuropsko sveučilište u Hrvatskoj”, poručio je Hajduković.

Mađarska je nedavno usvojila zakon koji bi mogao dovesti do zatvaranja Srednjoeuropskog sveučilišta, koje je 1991. u Budimpešti osnovao američki milijarder George Soros.

Njime se predviđa uskraćivanje dozvole stranim obrazovnim institucijama koje osim u Mađarskoj ne raspolažu kampusom u zemlji podrijetla. Srednjoeuropsko sveučilište koje djeluje samo u Budimpešti, jedino je međunarodno sveučilište koje nema kampus i negdje drugdje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.