Tedeschi: Rješenje situacije oko Agrokora bit će bolno

Vijesti 31. svi 201713:16 > 13:17
N1

Predsjednik Uprave Atlantic Grupe, Emil Tedeschi, danas je boravio na Danima poduzetnika, koje je organizirala Hrvatska udruga poslodavaca. Komentirao je krizu u Agrokoru.

Komentirao je situaciju u Agrokoru. “Situacija je dramatična jedno dulje vrijeme i ja sam više puta javno hvalio brzinu i spremnost Vlade da amortizira probleme izvjesnog stečaja Agrokora koncem ožujka, početkom travnja, donošenjem Zakona o sistemskim poduzećima. Ovo što se događa u zadnja tri dana za mene nije dramatično, to je očekivano. Činjenica je da Agrokoru kao najvećem poslovnom sustavu nedostaje likvidnih sredstava za normalno funkcioniranje, plus razvidno je da smo pred početak turističke sezone, gdje kompanija treba osigurati veću količinu robe na zalihama i vjerujem da će Vladin povjerenik sa svojim timom i međunarodnim savjetnicima uspjeti dogovoriti novu kreditnu liniju o kojoj se razgovara”, rekao je Tedeschi.

“Mislim da mi kao javnost i zainteresirani dionici moramo imati strpljenja. Moramo shvatiti da se ovo događa prvi put, da nismo dosad imali ovakvu korporativnu krizu, koja govori najprije o svima nama, a ne o javnoj administraciji i o ovoj ili o prošlim vladama. Moramo se zapitati zbog čega je došlo do krize u Agrokoru, krize u tvrtkama koje su s njim surađivale i krize u financijskom sektoru. Kako upravljamo rizicima, za to nam nije kriva ni ova ni prošle vlade. Moramo biti iskreni i reći tko je do ove situacije doveo. Nitko nije prisilio niti jednog dobavljača da daje robu, kao što je osnovni krivac za ono što se dogodilo u Agrokoru jedino i isključivo uprava Agrokora, a sve drugo što se događa treba biti izloženo kritici javnosti”, kazao je Tedeschi.

“Zasad postoji pravni okvir kakav postoji, postoje napori različitih klastera vjerovnika da Agrokor kao sustav u ovom ili onom obliku opstane. Nikome nije u interesu stečaj Agrokora, Atlantic grupa isporučuje, a računi koji su dospjeli iza 10. travnja uredno se podmiruju i vjerujem da smo svjedoci jednog transparentnog i nimalo jednostavnog procesa. Ako zamislimo da je Agrokor kompanija koja posluje više od 20 godina i nije realno da će bilo koji tim koji radi na restrukturiranja Agrokora do rješenja doći preko noći. Činjenica jest da je prethodni menadžment izgubio povjerenje, ali ja vjerujem da ćemo svjedočiti rješenju koje će biti bolno za sve dionike, ali ne toliko bolno da ne bi svjedočili nečemu što neće stvoriti novu kvalitetu”, rekao je Tedeschi.

“Teško je vjerovati da ćemo izaći bez otpisa, ali bitno je da oni budu takvi da ih mi kao dobavljači možemo podnijeti. Nema uranilovke, neki znaju upravljati rizikom i lakše im je. Atlantic grupa izuzetno dobro upravlja rizikom i ne bojimo se posljedica, ali solidarni smo s drugim dobavljačima”, rekao je Tedeschi.

Otvoren je za razgovore, ali govoriti u tuđe ime smatra neprimjerenim, istaknuo je. “Činjenica da je ova kriza pokazala čitav niz slabosti u kompanijama u zemlji, regiji, pa i šire. O tome zašto je ova ili ona kompanija više ili manje izložena krizi, to je pitanje za njih. Mislim da će neki naučiti lekciju, a jedan dio je u negaciji zašto je do ovoga došlo. To je kvaliteta upravljanja u Hrvatskoj općenito. Mi smo u Hrvatskoj skloni uvijek kritizirati nekoga drugoga, bez da pogledamo unutra kako stvarno mi upravljamo našim sustavima. Ova kriza pokazuje da se u korporativnoj sferi u dosta hrvatskih kompanija upravljalo loše i to neće proći bez konzekvenci”, rekao je Tedeschi.

“Atlantic grupa ne zaziva nikakav otpis, ali može otrpjeti bez ikakvog problema stopostotni otpis, to odgovorno tvrdim. Sigurno spadamo u sam vrh kvalitetnih kompanija, ne u Hrvatskoj, nego u srednjoj Europi i ponosni smo kako smo upravljali krizom i rizikom u odnosu na Agrokor. Rekao sam da ćemo do zadnjeg trenutka pokazati maksimalnu solidarnost prema kolegama, neovisno što smo svjesni da neki od naših kolega ne mogu podnijeti niti bitno manje otpise. Ne možemo gurati glavu u pijesak, jer postoji po svim dosadašnjim pokazateljima, veće obaveze nego imovna, mi ćemo to podnijeti, bez ikakvih poteza u Atlantic grupi”, rekao je Tedeschi.

Podsjetimo, Hrvatska udruga poslodavaca i ove godine organizira Dan poduzetnika, ove godine pod nazivom ‘Promjene na tržištu rada: problem ili prilika?’. Na skupu je bilo oko tisuću poduzetnika i poslodavaca, predstavnika izvršne vlasti, sindikata, diplomatskog zbora te drugih visokih uzvanika iz gospodarstva i politike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.