Tko je bio za, tko protiv, a tko suzdržan oko Sutjeske

Vijesti 05. sij 201807:42 > 07:45
N1

Predsjedništvo Sabora odbilo je u četvrtak prijedlog SDP-ovog saborskog zastupnika Ranka Ostojića da Hrvatski sabor bude pokrovitelj obilježavanja 75. obljetnice Bitke na Sutjesci

Za Ostojićev samoinicijativni prijedlog glasao je jedino njegov stranački kolega, potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić. Protiv su bili HDZ-ovci, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, te potpredsjednici Željko Reiner i Milijan Brkić, dok su Mostov Božo Petrov te zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin bili suzdržani.

Potpredsjednik Sabora Božo Petrov objasnio je za tportal da je bio suzdržan zbog drugih prioriteta.

‘Zato sto imamo milijun puta veće prioritete. Radije bih održao komemoraciju za Hrvatsku zbog svih koji su otišli iz Hrvatske zadnje dvije godine, nego pričao o Sutjesci. Ako već nešto trebam obilježavati… Po listi prioriteta, ovo nam je veći problem nego Sutjeska. Ali zanimljivo, ostali političari će pričati i svađati se radije o Sutjesci, nego o onima koji odlaze. Možda ljudi odlaze jer ovi radije pričaju o Sutjesci, nego o pravim problemima’, poručio je Petrov.

Furio Radin poručio je za tportal da je bio suzdržan jer Sabor ne može biti pokrovitelj bitke koja se odvijala u BiH, bez da pita vlasti u toj zemlji.

‘Proslava je na Sutjesci, ne vidim kako bi to bilo izvedivo. Zato sam bio suzdržan, unatoč mnogim žrtvama, svih nacionalnosti, a naročito iz Dalmacije’, rekao je Radin.

Podsjetimo, krajem 2017. godine Ostojić je Jandrokoviću poslao službeni prijedlog da Hrvatski sabor 2018. bude pokrovitelj obilježavanja 75. obljetnice Bitke na Sutjesci.

‘Kao što Sabor ni dosad nije bio pokrovitelj, tako neće biti niti u budućnosti. Prije pet godina Ranko Ostojić je bio ministar unutarnjih poslova, bio je na vlasti, pa se postavlja pitanje zašto onda, za 70. obljetnicu te bitke, nije potegnuo to pitanje?’, poručili su tada iz Jandrokovićeva kruga, piše Tportal.