"U Agrokoru su se neke stvari mogle napraviti drugačije"

Vijesti 14. velj 201814:17 > 14:22
Ilustracija

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je da da ne želi govoriti o mogućim sankcijama zbog angažiranja savjetnika u Agrokoru iz bivše tvrtke izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka.

“U tijeku je analiza dokumenta. Prema prvim procjenama, nema tu nezakonitih radnji, ali ima stvari koje su se mogle napraviti drugačije”, kazao je Jandroković te dodao da je lex Agrokor donesen kako bi se zaustavio “scenarij koji je mogao biti katastrofalan, ne samo za Agrokor, nego i za bitan dio hrvatske prehrambene industrije”.

“Zato što je donesen taj zakon, ineteres javnosti je jako velik i zbog toga svi oni koji sudjeluju u tom procesu moraju paziti da budu u skladu i sa zakonom, ali sa dobrim običajima pa u okviru toga i sa moralnim postupanjem”, rekao je Jandroković koji će za iznošenje cjelovitog stava pričekati da se završi “cjelovita analiza” u Vladi.

Na pitanje kako je zadovoljan Vučićevim posjetom, Jandroković je taj posjet bio bitan jer dvije države moraju razgovarati.  “Srbija je susjedna država. Očito je da nemamo identične poglede na ono što se događalo 90-ih godina. Naše pozicije su jasne i nisu se promijenile nakon posjeta. Smatramo da je izvršena agresija Miloševićeva režima na Hrvatsku, da je Domovinski rat bio legalan i legitiman i obrambeni rat koji je Hrvatskoj donio slobodu i neovisnost”, kazao je Jandroković i dodao da Hrvatska i Srbija moraju razgovarati kako bi se riješila otvorena pitanja i ostvarili “projekti koji nas vežu u budućnosti”.

“Nadam se da je ovo početak dijaloga i da će budućnost donijeti kvalitetniji razvoj odnosa između dviju država”, kazao je Jandroković. Na pitanje kako pregovarati s osobom koja dokazano laže, a Vučić je to pokazao jučer kada je novinaru N1 rekao da u govoru 1995. godine nije spominjao Veliku Srbiju, Jandroković je kazao da bez obzira tko bio na drugoj strani, sve što se dogovori, mora biti korisno za Hrvatsku.

“Ne biramo mi predstavnike drugih država, nego ih biraju njihovi građani i građanke. Imamo sugovornike koje su izabrali građani u Srbiji i s njima razgovaramo o temama koje su od interesa za građane Hrvatske, rekao je Jandroković.

Kao prvi korak je Jandroković ocijenio činjenicu da je Vučić donio matične iz Dvora na Uni. “Ako su donesene te knjige, vjerujem da će biti donesene i one koje imaju veći značaj. U kontekstu jačanja bilateralnih odnosa i dijaloga vjerujem da ćemo doći do svega što nas zanima”, kazao je Jandroković i još jednom ponovio da bez razgovora dvije države neće ostvariti nikakav napredak.