Split: "U ovom trenutku nema opasnosti za zdravlje ljudi"

Vijesti 19. velj 201809:15 > 10:31
N1

Na tematskoj sjednici splitskog Gradskog vijeća raspravlja se o stanju odlagališta otpada Karepovac. Sjednica je započela s nekoliko minuta kašnjenja, na sjednici je prisutno 27 od 35 vijećnika, a nema gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, kao ni resornog ministra Tomislava Ćorića.

“Svakodnevno smo izloženi širenju neistinitih podataka u javnosti i stvaranju panike”, kazao je predstavnik izvođača sanacije Karepovca.

Inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i energetike i dalje će provoditi nadzor nad odlagalištem otpada, a pratit će i provode li se mjere za ublažavanje neugodnih mirisa, javlja naša reporterka Jelena Tešija.

“Prekoračenja graničnih vrijednosti plinova koja su bila – ne štete zdravlju ljudi. U ovom trenutku nema opasnosti za zdravlje ljudi. Nema potrebe za mjerenje novih parametara”, poručuju iz HZJZ-a.

Podsjetimo, na splitskoj Rivi održan je u subotu prosvjedni skup nezadovoljstva dosadašnjom sanacijom odlagališta Karepovac u organizaciji Građanske inicijative “Vrijeme je da narod kaže dosta”, a okupljeni su upozorili da je sanacija netransparentna i vladajućima poručili da hoće čist zrak, čistu vodu i zdrav Split.

Sanacija Karepovca je poraz svih političkih stranaka u Splitu i Hrvatskoj, ali i poraz akademske zajednice i svih udruga koje podilaze svima onima koji vode ovu državu i ovaj grad, upozorili su organizatori nezadovoljni nedostatkom informacija o sanacijskim radovima na odlagalištu Karepovac, koje zovu “nuklearnom bombom na kraju grada”.

Svi se slažu kako je sanacija nužna, a da bi Karepovac od brda smeća postao zelena oaza Splićani će neugodne mirise morati trpjeti još nekoliko mjeseci dok ne završi prva faza sanacije koja uključuje izmještanje otpada.