Pred državnim vrhom odluka o najvećoj vojnoj investiciji

Vijesti 27. ožu 201807:22 > 07:38
N1 / Screenshot

Državni vrh bi danas napokon trebao na sjednici Vijeća za obranu nakon tri mjeseca donijeti odluku o novim borbenim avionima kojima će Hrvatska zamijeniti dotrajale MiG-ove, a riječ je o najvećoj vojnoj investiciji Hrvatske vojske

Preporuka će biti iznesena Vladi nakon što je dovršena faze validacije i evaluacije ponuda te izrađena Studija izvodljivosti za donošenje odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona (VBA) u kojoj se nije navodilo tko je od četiri ponuđača predložen za posao modernizacije eskadrile HRZ-a jer će konačnu odluku donijeti Vlada, piše tportal.

Razmatrane su ponude Grčke, Izraela i SAD-a, koji su nudili razne inačice borbenog aviona F-16, te Švedske, koja se na natječaj javila avionom JAS-39 Gripen, a prema neslužbenim informacijama koje su se mogle čuti iz dobro upućenih izvora, najviše šanse za izbor imaju upravo Izraelci sa svojim 25 godina starim avionima F-16. 

Iako su novinari pomoću više pitanja pokušali doznati što stoji u Studiji, odnosno za koje je avione donesena preporuka, ministar obrane DamirKrstičević izbjegao je dati konkretan odgovor.

‘Stručna skupina je došla s preporukom i krenuli smo u proces donošenja odluke na državnoj razini. Taj proces počinje prvim korakom ovdje, u Hrvatskom saboru, kao što vidite, na taj prijedlog, na tu preporuku, jednoglasno pozitivno mišljenje da smo sjajno odradili posao, cijeli Odbor jednoglasno je dao preporuku, a sada je drugi korak u procesu donošenja odluke odlazak na Vijeće za obranu, u kojem su predsjednica Republike, premijer, predsjednik Sabora, načelnik Glavnog stožera, ministar financija i predsjednik saborskog Odbora za obranu. I to Vijeće dobit će priliku na ovu preporuku dati svoje mišljenje. To je drugi korak u procesu donošenja odluke. I onda ide završni korak u procesu donošenja odluke – odluka hrvatske Vlade’, pojasnio je prije nekoliko mjeseci Krstičević.

Kako je i sam ministar obrane više puta naglasio, ključni parametri za odabir novog čuvara našeg neba su, osim karakteristika i sposobnosti aviona, međudržavni sporazum, cijena i paket gospodarske suradnje, dodajući pritom kako je rok za nabavu letjelica 2020. godina, kada Hrvatska prvi put bude predsjedala Europskom unijom i kada će se slaviti 25. godišnjica Oluje.

Do 2020. godine na našem nebu trebala bi se pojaviti prva dva zrakoplova iz jedne od dviju ponuda, dok bi se idućih šest zrakoplova nabavilo godinu kasnije, a 2022. još četiri, čime bi se kompletirala lovačka eskadrila od ukupno dvanaest zrakoplova. Od toga bi njih 10 bili jednosjedna verzija, a preostala dva dvosjedi namijenjeni obuci pilota. No prije svega ministar Krstičević odabranu ponudu treba predstaviti Vijeću za obranu, nakon čega bi premijer Andrej Plenković trebao potpisati konačnu odluku o tome što će kupiti Hrvatska. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.