HNS protiv Glunčića: Nećemo popustiti ni milimetra

Vijesti 05. tra 201808:00 > 08:06
Ilustracija

HNS ne odstupa ni milimetra od reforme obrazovanja što god se dogodilo, pa i po cijenu eventualnog raspada koalicije s HDZ-om, što je još ranije poručivao predsjednik stranke Ivan Vrdoljak.

U HNS-u poručuju kako na čelo Ekspertne radne skupine (ERS) može doći bilo tko osim Matka Glunčića jer smatraju da nema formalne uvjete voditi ERS, a i sam je protivnik kurikularne reforme kakvu zamišlja ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Dosta ljutnje u vrhu HNS-a izazvao je cijeli proces oko sazivanja sjednice Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) jer ih je, tvrde, premijer nasamario, javlja Jutarnji list.

Naime, HDZ je, kako tvrde u HNS-u, na mjesto šefice ERS-a prvo htio postaviti Nevenku Maras, bivšu ravnateljicu Osnovne škole Ostrog iz Kaštel Lukšića. Navodno se premijer o tome konzultirao i s predsjednikom Županijskog odbora HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije, Antom Sanaderom, i od njega dobio pozitivne ocjene za Nevenku Maras. Konzultacije su, tvrde neslužbeno izvori iz HNS-a, obavljene i s vlasnikom Školske knjige Antom Žužulom koji je, također, podržao izbor Nevenke Maras.

Na nedavnom sastanku premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića s predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom prošli četvrtak Nevenka Maras je bila predstavljena kao HDZ-ov izbor, s čime su se u HNS-u složili.

No, već sutradan je stigao poziv iz Ureda premijera za sjednicu PSP-a u kojem je stajalo da je Matko Glunčić ocijenjen kao najbolji kandidat, na što su u HNS-u ostali zatečeni. Tvrde da s time uopće nisu bili upoznati i da im nije jasno zašto premijer toliko inzistira na Glunčiću i zašto time izaziva sukobe u Vladi.

U HDZ-u su pak uvjereni da će se problem riješiti do kraja tjedna, ali ne otkrivaju moguća rješenja.

”Ne vjerujem da će se oko nečega što nije ključno za reformu dovesti u pitanje cijela reforma i da će to biti neka točka loma. To nije nepremostiv problem, sada su obje strane dobile dva dana za razmišljanje i vjerujem da će se dogovoriti’, kaže jedan od premijerovih suradnika iz HDZ-a. Dodaje da je bitno da nema prijepora oko sadržaja reforme.

Oko cijele situacije danas će se poslijepodne ili navečer sastati Plenković i vodstvo HNS-a, zbog čega bi, ako se dogovore, sjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije ipak mogla biti pomaknuta na petak, javlja Jutarnji list.

Slanje grubih poruka

Naš reporter Hrvoje Krešić smatra da je najgore što se može dogoditi upravo slanje grubih poruka, no teško je očekivati da će HNS izaći iz koalicije. Sam Vrdoljak nekoliko je puta naglašavao da ne treba destabilizirati državu.

N1

Podsjetimo, Matko Glunčić tvrdi da je uoči raspisivanja natječaja razgovarao s premijerom Plenkovićem te da su se tada složili kako bi bilo dobro da se prijavi na natječaj s obzirom na stručne kvalifikacije koje ima. Opovrgnuo je da je protiv reforme.

Nisam bio protiv uvođenja eksperimentalnog programa nego sam bio jednostavno protiv ovako brzinskog uvođenja jer mislim da bi neke stvari trebalo poboljšati. Mislim da je to uloga ekspertne radne skupine da radi na tim stvarima koji će dovesti do poboljšanja uvjeta provođenja eksperimentalnog programa u osnovnim i srednjim školama’, rekao je.