'Šešeljev incident je crta preko koje se ne može prijeći'

Vijesti 18. tra 201815:19 > 15:23
N1

Hrvatska delegacija napustila je u srijedu poslijepodne Beograd prekinuvši tako jutros započeti službeni posjet Srbiji, a nakon što je Vojislav Šešelj gazio hrvatsku zastavu i vrijeđao hrvatsku delegaciju, u Skupštini Srbije.

‘Šešeljev je incident bio crta preko koje se ne može prijeći’, kazao je Gordan Jandroković prilikom odlaska hrvatske delegacije iz Beograda u srijedu oko 15 sati, javlja naša reporterka Katarina Brečić.

“Došli smo ovdje sa željom da napravimo korak u popravljanju odnosa Hrvatske i Srbije. Dobro je krenulo, imali smo dva jako dobra sastanka, međutim kada se dogodio taj incident sa Šešeljem. Smatram da je to nešto preko čega ne možemo i nećemo prijeći. Iz tog razloga odlučili smo prekinuti posjet i evo, vraćamo se u Zagreb”, kazao je Jandroković.

Na pitanje kako to da nije bilo spomena o incidentu sve do 13 sati, Jandroković je kazao da se hrvatska delegacija nije vidjela incident sa zastavom. “Dogodilo se to, a da mi nismo vidjeli. Prema informacijama i priopćenju stranke kojoj pripada Šešelj rečeno je da je on gazio po hrvatskoj zastavi. To je gnjusno i neprihvatljivo. Iz tog razloga odučili smo prekinuti posjet i vratiti se u Zagreb. Kad dođemo u Hrvatski sabor imat ćemo obraćanje novinarima, gdje ćemo kazati sve što još smatramo potrebnim. U ovome trenutku napuštamo Beograd. Žao mi je jer smo krenuli u dobroj vjeri. Ali ovo je crta koju jednostavno moramo prijeći, jer ovo nije bilo korektno, i nedopustivo je”.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskoga Sabora Gordan Jandroković čuli su se nakon incidenta i dogovorili da se cijela delegacija vrati u Hrvatsku.

‘Najoštrije se osuđuje neciviliziran i neprihvatljiv čin Vojislava Šešelja, gaženje hrvatske zastave, nepoštivanje hrvatskih simbola te uvrede na račun članova hrvatske delegacije i drugog čovjeka republike Hrvatske’, potvrdila je za N1 glasnogovornica hrvatske Vlade Sunčana Glavak.

‘Unatoč vrlo dobrom početku službenoga posjeta i opredijeljenosti da napravimo najbolje za unaprjeđenje odnosa dviju država, zbog ovoga čina kojim je grubo povrijeđeno dostojanstvo Republike Hrvatske i Hrvatskoga sabora, prekinuli smo posjet’, priopćeno je potom i iz Hrvatskoga Sabora. ​

Čin Vojislava Šešelja osudila je i predsjednica Narodne skupštine

“Predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković najoštrije osuđuje današnji brutalni pokušaj ugrožavanja dostojanstva Narodne skupštine Srbije i delegacije Sabora Republike Hrvatske od strane narodnog poslanika Vojislava Šešelja.

Iskazano nepoštovanje prema državnim simbolima Republike Hrvatske, čija se delegacija na čelu s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem nalazi u prvom povijesnom posjetu Srbiji, nedopustivo je i predstavlja uvredu i za srpski narod koji se diči tradicijom gostoprimstva.

Incidenti i provokacije ove vrste, bilo da se događaju ovdje u Beogradu, ili u Zagrebu, kao što je bio slučaj prilikom nedavnog posjeta predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ne mogu i neće dovesti u pitanje čvrstu odlučnost Republike Srbije da gradi i unaprjeđuje dobrosusjedske odnose s Republikom Hrvatskom, radi budućnosti naših građana, mira i stabilnosti u regiji”, piše u priopćenju predsjednice Skupštine.