Ozren Biti: Govoriti da je Split grad slučaj je, u najmanju ruku, neoprezno

Vijesti 11. velj 201913:13 > 13:25
N1

U N1 Studiju uživo sociolog Ozren Biti s Instituta za etnologiju i fokloristiku komentirao je napad na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu.

Kako možemo okarakterizirati nasilje u Splitu – kao navijačko nasilje ili je Hrvatska sve više zemlja nasilja?

“Ni jedna ni druga kvalifikacija nisu pogođene. Nije to bilo baš uobičajeno navijačko nasilje jer žrtve nasilja nisu bile dio navijačke skupine. Međutim, možemo poći od toga da kad trojica mladića sjede u kafiću na Rivi i primijeti se kod njih grb Crvene zvezde, onima kojima to smeta toliko da će pribjeći fizičkom nasilju, ne mogu znati radi li se o sportašima, civilima ili pripadnicima navijačke skupine.”

“Ali priča o gradu slučaju u najmanju je ruku neoprezna, to su stanovite generalizacije. Stvari moramo osuditi, ali ne smije se otići u opasan korak dalje, u moralnu paniku.”

Uvelike ta moralna panika dolazi iz Hrvatske? Brojni su povukli zaključak da ovo nadilazi navijačko nasilje?

“Treba biti jako oprezan recipijent svega toga. Slojevi interpretacije mogu, ako ulazite dosta naivno u to, proizvesti dojam da se radi o nečem puno većem nego što stvarno je.”

Druge zemlje u Europi ‘prednjače’ pred Hrvatskom po brutalnom navijačkom nasilju?

“Slažem se, ali imali smo i imamo slučajeve nasilja koji izlaze iz stadionskih okvira, znamo što su sačekuše, regionalna trvenja, verbalno nasilje, ritualno nasilje, zastrašivanje. Počeli smo od premise da ovdje nasilje nije usmjereno na navijače, nego na sportaše i onda je rečeno u nekim izjavama kako se u sportaše ne dira. I doista bi tako trebalo biti, ali zaboravlja se da su nogometaši Hajduka bili ugroženi u verbalno i fizički od pripadnika navijačkih skupina. I nije to samo za Split specifično. Ali nije ovo izoliran slučaj da su sportaši nekog kluba našli ugroženi.”

Pritisk na nogometaše Hajduka ide u prilog kritikama iz Beograda – da ulica upravlja Splitom. Je li to preteška ocjena? 

VEZANA VIJEST

“Preteška ocjena. Sasvim sigurno da Hajduk u Splitu ima poseban status i da puno ljudi klub smatra kao dio identiteta. Ali da ulica upravlja gradom – to je preteška kvalifikacija.”

Problem je, kaže Biti, i visoka razina apstrakcije u osudi nasilja od strane političara.

Uskoro video…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram