Osumnjičeni za napad na Srbe u Uzdolju na ispitivanju

Vijesti 28. kol 201909:29 > 15:53
Ilustracija

Osmorica muškaraca koje se sumnjiči za napad na pripadnike srpske nacionalne manjine u Kninu privode se na ispitivanje na Općinskom državnom odvjetnitštvu u Šibeniku.

Nakon što je policija jutros priopćila da je uhitila osam osoba koje se dovodi u vezu s napadom na Srbe u Uzdolju, počinju se otkrivati detalji oko toga tko su oni. Svih osam su s područja Splita, a radi se o huliganima u dobi od 28, 25 te šestorici u dobi do 21 godine.

Do 15.10 privedena su četvorica njih na davanje iskaza u šibensko tužiteljstvo. Očekuje se da će ostali biti privedeni nakon što ova dvojica budu ispitana, prenosi Index.

Predloženo je određivanje istražnog zatvora za privedene.

“Policija je podnijela kaznene prijave protiv pet osoba zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja počinjenog iz mržnje, zbog kaznenog djela oštećenja tuđe stvari i zbog kaznenog djela nanošenja tjelesnih ozljeda. Četiri osobe su privedene i ispitane od strane zamjenika državnog odvjetnika dok je jedna osoba u bijegu.

Njima se stavlja na teret da su 21. kolovoza pošli u Uzdolje i u lokalu u kojem se gledala utakmica Crvene zvezde bez ikakvog razloga ili povoda napali građane koji su pratili utakmicu i nanijeli tjelesne ozljede nekima od prisutnih i nakon ispitivanja, podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da će utjecati na svjedoke, remetiti kazneni postupak te zbog opasnosti ponavljanja kaznenog djela jer su svi prekršajno evidentirani prema zakonu o sprečavanju nasilja na sportskim utakmicama, a neki su i kazneno evidentirani.

Od ovih koji su sada privedeni nitko nije bio umiješan u napad u Supetru na Braču, ali prema informacijama kojima raspolažemo, sudjelovalo je više od pet osoba, policija dalje radi izvide”, rekao je glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva.

Podsjetimo, grupa napadača 21. kolovoza oko 22:30 upala je u kafić u mjestu Uzdolje u općini Biskupija kod Knina te da su verbalno i fizički napali vlasnicu kafića i goste, pri čemu su oštetili i inventar objekta. U napadu je ozlijeđeno petero osoba, među kojima i jedan maloljetnik.

Policija je ranije izvijestila da je napad koji je izazvao brojne reakcije i osude nakon konzultacija s Općinskim državnim odvjetništvom okarakteriziran kao izazivanje nereda zbog čega počiniteljima prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Mediji podsjećaju da su se prošle srijede dogodila dva napada na goste kafića srpske nacionalnosti koji su gledali prijenos utakmice beogradskog kluba, u Đevrskama i u Uzdolju. Napadači u Đevrskama vrijeđali su prisutne na nacionalnoj osnovi razbijajući pritom boce i vješalice.

No, njih su vlasnik kafića i gosti identificirali te ih je policija brzo privela. Radi se o 28-godišnjaku i 25-godišnjaku. Policija je na koncu u vezi tog događaja podnijela pet prekršajnih i jednu kaznenu prijavu.

Međutim, napad u Uzdolju bio je puno ozbiljniji i, čini se, organiziraniji. Navodno je u lokal upalo desetak napadača s fantomkama na glavama. Bili su oboružani palicama, daskama, a spominjala se i mačeta. Desetak je napadača s “fantomkama” ušlo u lokal s ciljem devastacije inventara i ozljeđivanja prisutnih.

Da su, za razliku od “kolega” iz Đevrsaka, napad isplanirali dokaz su i vozila koja su, zbog nemogućnosti kasnije identifikacije, ostavili upaljena uz glavnu cestu, podalje od parkirališta pred lokalom, piše Jutarnji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža TwitterFacebook | Instagram.