"Smrt Kristiana Vukasovića nije nesretni slučaj, to je čisto ubojstvo"

Vijesti 08. lis 201909:50 > 10:16
N1

Mirni prosvjed kao potpora roditeljima nedavno preminulog 18- godišnjeg Kristiana Vukasovića, koji je iz istražnog zatvora na Bilicama ljetos u komatoznom stanju primljen u KBC Split, održan je u utorak na platou ispred Županijskog suda u Splitu.

Pedesetak prosvjednika i promatrača u rukama su nosili transparente na kojima je pisalo “Danas moj, sutra vaš”, “Kristiana je ubila pravosudna mafija”, “Pravda i zakon za sve”, “Dosta je zakona mafije”, “Istina”, “Kristian Vukasović”.

Aktivist građanske inicijative i organizator prosvjeda Zoran Burić poručio je da prosvjedom pokušavaju pomoći obitelji Vukasović koja prolazi tragediju jer im je sustav ubio sina jedinca, a sada se očekuje od istih tih koji su ubili Kristiana da nađu krivce i pozovu ih na odgovornost što je apsurd društva u kojem živimo.

“Tražimo samo pravdu i istinu”, rekao je Burić.

Naš reporter Hari Kočić razgovarao je s organizatoricom prosvjeda Gordanom Šprajc.

Šprajc je kazala kako su se odlučili na današnji dan za organiziranje prosvjeda, jer prema njenim riječima “država ima jednu funkciju, a to je da štiti svoje građane.”

“Ako jedno dijete strada u rukama institucija, onda mora postojati odgovornost. Današnji dan je simboličan po tome koliko nas država ne štiti.”

Komentirala je i broj prosvjednika. 

“Bez obzira na to koliko ljudi ovdje dođe, cijela Hrvatska je ogorčena hrvatskim pravosuđem. Za ovo stanje odgovorni su dirketno premijer Plenković i ministar Bošnjaković… Ovo nije nesretni slučaj, ovo je čisto ubojstvo.”

VEZANE VIJESTI

Objsnila je i zašto su na transparentima napisana i imena drugih ljudi, poput Marijane Jerković, Kate Erceg i Ane Andrijašević.

“Ostala imena su stavljena jer je Marijana Jerković simboli nepoštenog postupka, zanemarene djevojke koja je brutalno ubijena i po pitanju njegog ubojstva se ne događa ništa.”

“Kate Erceg i Ana Andrijašević su dvije djevojke iz Makarske koje su satrane na pješačkom prijelazu, a njihov ubojica proglašen je djetetom iz fine familije.”

“Jesmo li pred zakonom jednaki? Je li Kristian ubijen jer nije dijete iz fine obitelji, jer nije imao BMW, jer nije imao istu pravu zaštitu? Ako nismo svi pred zakonom jednaki, ako postoje građani drugog reda, onda Republika Hrvatska ne radi ono što bi trebala raditi, a to je da ne osigurava ustavna prava građana Hrvatske, a to je da smo svi pred zakonom jednaki,” kazala je Šprajc zaključno.

Podsjećamo kako je 18-godišnji Kristian Vukasović koji je imao mentalna i tjelesna oštećenja, osuđen za podmetanje požara kao odrasla osoba te kako je preminuo u KBC-u Split kamo su ga u komatoznom stanju dovezli iz zatvora na Bilicama.

Mjesec dana nakon njeogve smrti na Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je stigao nalaz obdukcije u kojem je navedeno da je uzrok smrti najvjerojatnije zatajenje srca kao posljedice tzv. zloćudne aritmije.

Izvidi o slučaju se provode od 16. kolovoza kada je državno odvjetništvo zaprimilo posebno izvješće policije o prijavi Stipana Vukasovića, koji je na sinu Kristianu koji je doveden u KBC Split iz zatvora na Bilicama vidio modrice koje su nastale dok je bio u istražnom zatvoru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram