Preventivna akcija nadzora biciklista: Samo ih trećina koristi oba svjetla

Vijesti 11. pro 201915:50 > 15:53
REUTERS/Arnd Wiegmann

Sindikat biciklista u četvrtak će uz potporu zagrebačke policije na "tajnom mjestu" provesti preventivnu akciju nadzora biciklista, u sklopu koje će biciklistima dijeliti svjetla za bicikle s obzirom da su mjerenja pokazala da ih svega trećina koristi oba uredna i vidljiva svjetla.

Ono što nije tajno, jest da je osnovni cilj te preventivne akcije ukazati na važnost poštivanja prometnih propisa svih sudionika u prometu, naročito biciklista i obvezne uporabe svjetala na biciklu, kao i održavanja njihove ispravnosti, izvijestila je zagrebačka policija.

Mjerenja biciklističke osvjetljenosti u Zagrebu, koju Sindikat biciklista provodi već petu godinu, pokazala su vrlo niske postotke korištenja svjetala među zagrebačkim vozačima bicikala.

Uz male varijacije ovisno o godišnjem dobu rezultati pokazuju da svega oko trećine koristi oba uredna i vidljiva svjetla, petina ima samo jedno, a čak polovica ih noću nema nikakvo osvjetljenje.

U cilju doprinosa sigurnosti biciklista u cestovnom prometu, kao i u globalnom poticanju građana na korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva, planira se provođenje preventivne akcije nadzora biciklista u četvrtak od 16,30 do 18 sati na tajnoj lokaciji u Zagrebu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.