Objavljeni detalji o zarazi u domu: 10 je pozitivnih, svih 49 ima simptome

Vijesti 08. tra 202013:39 > 13:42
N1 (Hari Kočić)

Ministar zdravstva Vili Beroš u Splitu je na press konferenciji stožera komentirao zarazu koronavirusom štićenika Doma za starije i nemoćne.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na press konferenciji u Splitu: “Do jučer smo uspješno branili naše domove za starije i nemoćne. Postoje detaljne upute o kojima će govoriti ministrica Bedeković. Jučer je u Dom u Splitu ušla infekcija. Tu smo da podržimo lokalne zadravstvene djelatnike da umanjimo potencijalnu štetu. Na ravnateljima ustanova je da poštuju mjere i umanje mogućnost zaraze.

Tijekom noći evakuirano je 49 bolesnika, od njih 318 iz Doma. Oni su zbrinuti u KBC-u na Križinama. Samo dva bolesnika imaju srednje teške simptome i trebaju kisik, nitko nije na respiratoru. Prosječna starost je 86 godina.

Jednako je važno napomenuti da se postupa se i u preostalom dijelu Doma za starije, a sretna je okolnost to da je zahvaćen jedan kat. Ostali su dijelovi Doma fizički odvojeni. Svim djelanticima s kata određena je samoizolacija i bit će podvrgnuti testiranju.

VEZANE VIJESTI

Od njih 49, 10 je pozitivno. Ostale testiramo i imat ćemo nalaze tijekom dana. Svi djelatnici s tog kata su u samoizolaciji i bit će podvrgnuti testiranju.

U nadležnosti županije je detekcija postupanja svih upletenih. Kao ministar tražit ću da odgovorni, ako se utvrde propusti, snose posljedice.

Osigurat ćemo dodatan stručni nadzor koji će biti od pomoći. Razmišlja se o testiranju svih ostalih djelatnika, pa i onih koji nisu boravili na tom katu”, rekao je Beroš.

“I neki djelatnici pokazuju znakove bolesti, blage, i ne mora biti povezano s COVID infekcijom”, rekao je Beroš.

Ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković potvrdila je da su svi koji su kontaktirali sa zaraženim štićenicima u samoizolaciji.

“Svi štićenici, njih 49 su zbrinuti i imaju odgovarajuću skrb. Zaposlenici koji su bili s njima u kontatku su u samoizolaciji dok se promišlja o tome da se ostatak zaposlenika testira. U Hrvatskoj ima oko 46 tisuća starih i nemoćmih osoba smještenih u različitim domovima i institucijama. O njima trenutno brine oko 6.300 zaposlenika u institucionalnom smještaju, u domovima za starije. U Hrvatskoj imamo tri državna doma, 45 županijskih i oko 250 privatnih domova. To je jedna vrlo velika i osjetljiva populacija. Stalno smo u kontaktu s pružateljima usluga. Izdali smo čitav niz preporuka proteklih tjedana za domove”, rekla je Bedeković i napomenula da u okviru Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku već treći tjedan radi intertni stožer.

“Što se tiče preporuka, prvu smo izdali 27. veljače, tada su zabranjeni posjeti u domovima. Preporuku smo ponovili s 13. 3. gdje smo posebno naglasili i provjerili sa svim domovima drže li se preporuke. 25. 3. je izdana preporuka o posebnim organizacijama rada u svim socijalnim ustanovama prema kojoj su sve ustanove dužne ministarstvo izvještavati o svim nastalim promjenama, a 27. 3 je izdana još jedna uputa, praktični koraci za suzbijanje koronavirusa, što učiniti u kojoj situaciji, što je potrebno i na koji način napraviti i kako zbrinuti sve u slučaju nastupanja bolesti…”, dodala je ministrica.

Ivo Cagalj/PIXSELL

Ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović potvrdio je da je zaprimljeno 49 osoba, većina s blažim oblikom bolesti, a samo dvoje s umjerenim oblikom.

“Pretrage su obavljene i oni su pod nazorom. Pristup i liječenje će biti multidisciplinarni i svi naši sugrađani će dobiti najbolje tako da svi građani i rodbina mogu biti mirni, dobit će najbolje što možemo pružiti”, napomenuo je.

Župan splitsko-dalmatisnki Blaženko Boban rekao je kako su u Stožeru dobili informaciju u ponedjeljak u 12 sati od šefice našeg Nastavnog zavoda da će njeni posjetiti dom jer ima naznake o bolesti.

“Jučer oko 17 sati su došli nalazi i utvrđeno je da su 10 njih pozitivni. Od dolaska nalaza trebalo je sat i pol do dva da se organizira hitna pomoć, ravnateljstvo bolnice, liječnici i tijekom noći svih 49 korisnika je prebačeno u Križine. Moram reći da sam zatražio izvještaj ravnatelja i stručnih službi da me izvijesti o svemu što se događalo. Isto tako i epidemiolozi će napraviti izvid, na čelu s Bernardom Kaićem, kako bi donijeli odluku o daljnejm postupanju. Nakon tih izvida, moram reći jasno, ako se utvrde propusti, odgovorni će biti sankcionirani”.

Ministar Beroš je potvrdio da simptome osjećju i neki djelatnici Doma, ali ne radi se o značajnijim simptomima i pitanje je jesu li u vezi s Covidom-19, rekao je.

S obzirom da je u ponedjeljak, prije izvida i potvrde nalaza, došlo do smjene djelatnika u Domu, Stožer ozbiljno razmišlja o testiranju svih djelatnika kako ne bi ugrozili sigurnost građana.

Također su napomenuli da će ovaj događaj sigurno potaknuti i neke nove mjere, nova promišljanja.

“Ovo je situacija iz koje treba učiti jer se prvi put susrećemo s epidemijom i poslije ovog će slijediti nove upute i preporuke, ali prva je domovima bila izdana 27. 2. i držim da smo upravo na temelju te upute i pridržavanja upute ovako dugo izdražali”, rekla je Bedeković.

Napomenula je i da je u preporukama jasno stajalo da su zabranjeni posjeti, odnosno dolasci u dom, pa se prema tome podrazumijevalo i da se zabrane štićenicima izlasci.

Splitska bolnica trenutno ima 82 respiratora, a u mogućnosti je nabaviti još deset po hitnom postupku ako bude potrebe. To smatraju dovoljnim kapacitetom i nadaju se da će biti dostatni.

Više čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.