Bedeković: "Ranije nije bilo informacija vezano za promjenu stanja u Domu"

Vijesti 08. tra 202015:01 > 15:08
Milan Sabic/PIXSELL

Ispred bolnice na Križinama u Splitu održana je press konferencija Stožera Splitsko-dalmatinske županije na kojoj su sudjelovali i ministar zdravstva Vili Baroš kao i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, zbog izbijanja zaraze u Domu za starije i nemoćne osobe. Ako su zabranjene posjete, podrazumijeva se i zabrana izlazaka

Ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković potvrdila je da su svi koji su kontaktirali sa zaraženim štićenicima u samoizolaciji.

“Svi štićenici, njih 49, su zbrinuti i imaju odgovarajuću skrb. Zaposlenici koji su bili s njima u kontatku su u samoizolaciji dok se promišlja o tome da se ostatak zaposlenika testira.

VEZANE VIJESTI

U Hrvatskoj ima oko 46 tisuća starih i nemoćnih osoba smještenih u različitim domovima i institucijama, u dobnom rasponu od 65 do preko 90 godina. O njima trenutno brine oko 6.300 zaposlenika u institucionalnom smještaju, u domovima za starije. U Hrvatskoj imamo tri državna doma, 45 županijskih i oko 250 privatnih domova. To je jedna vrlo velika i osjetljiva populacija. Stalno smo u kontaktu s pružateljima usluga. Izdali smo čitav niz preporuka proteklih tjedana za domove”, rekla je Bedeković i napomenula da u okviru Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku već treći tjedan radi interni stožer.

Rekla je da je informaciju o zarazi u Domu saznala u utorak navečer oko pola devet te je odonda u komunikaciji s ministrima Berošem i Božinovićem s kojima je razmatrala različite mjere koje će se nastaviti na dosadašnje.

“Ovo je situacija iz koje učimo i koja će sigurno izgenerirati nove upute”, rekla je.

“Što se tiče preporuka, prvu smo izdali 27. veljače, tada su zabranjeni posjeti u domovima. Preporuku smo ponovili s 13. 3. gdje smo posebno naglasili i provjerili sa svim domovima drže li se preporuke. 25. 3. je izdana preporuka o posebnim organizacijama rada u svim socijalnim ustanovama prema kojoj su sve ustanove dužne ministarstvo izvještavati o svim nastalim promjenama, a 27. 3 je izdana još jedna uputa, praktični koraci za suzbijanje koronavirusa, što učiniti u kojoj situaciji, što je potrebno i na koji način napraviti i kako zbrinuti sve u slučaju nastupanja bolesti…”, dodala je ministrica.

#related-news_0

“Ovo je situacija iz koje treba učiti jer se prvi put susrećemo s epidemijom i poslije ovog će slijediti nove upute i preporuke, ali prva je domovima bila izdana 27. 2. i držim da smo upravo na temelju te upute i pridržavanja upute ovako dugo izdražali”, rekla je Bedeković.

Napomenula je i da je u preporukama jasno stajalo da su zabranjeni posjeti, odnosno dolasci u dom, pa se prema tome podrazumijevalo i da se zabrane štićenicima izlasci.

“U preporuci jasno piše zabrana posjeta, a svaki ravnatelj ima ovlasti i odgovornosti. Podrazumijeva se ako zabranjujete posjetu, jednako tako vrijedi i ponašanje da ne možete pustiti štićenika da izlazi. Jasno se zna koje su ovlasti i odgovornosti”, istaknula je.

Komentirajući izvješća koja su domovi dužni slati na dnevnoj bazi ministarstvu, rekla je:

“Postoji obveza izvještavanja na dnevnoj bazi i mi to činimo. Na dnevnoj razini primamo preko tisuću mailova. Zadnje izvješće iz Doma u Splitu bilo je u utorak oko 21 h navečer.”

Na konretan upit je li bila upoznata ranije da se stanje u Domu promijenilo, odgovorila je:

“Ne, nemam takva saznanja. Ranije nije bilo informacija vezano za promjenu stanja u Domu.”

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.